2020-03-06

Ewa Wachowicz dla POLSAT.PL: Co „Ewa gotuje” wiosną?

Autorka popularnego programu zdradza, co czeka widzów w nowym sezonie. „Ewa gotuje” od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Jaki jest przepis Ewy Wachowicz na sukces? Restauratorka opowiada również jakie niespodzianki przygotowała dla swoich fanów oraz co według niej stanowi o sile programu. Nowe odcinki od soboty 7 marca o godzinie 10:10 w Polsacie.

- Co nowego zobaczą widzowie w wiosennym wydaniu „Ewa gotuje”?
- Tradycyjnie przedstawię sprawdzone i domowe przepisy. W nowej serii będzie królowała kuchnia szybka i zdrowa, ponieważ żyjemy w czasach, w których mamy coraz mniej czasu na gotowanie.

- Czyli wychodzi pani naprzeciw oczekiwaniom widzów?
- Prowadzę swoje portale społecznościowe i mam dobry kontakt z fanami. Wiem, co ich interesuje i co chcieliby zobaczyć. Wiele osób pyta o przepisy bezglutenowe i bezmięsne, albo o kuchnię „no waste”. Widzowie chcą również wiedzieć jak zdrowo jeść. Gdy widzę powtarzające się pytania, staram się na nie odpowiedzieć. Dlatego w tym sezonie będzie dużo zdrowych, szybkich i prostych przepisów.

- Jak pani je wybiera?
- Przed każdym nagraniem do programu gotuję wszystkie potrawy. Wtedy sprawdzam i modyfikuję je według własnych upodobań. Dla mnie najważniejsze jest, aby przepis był prosty i zawsze się sprawdzał. Zależy mi również, żeby ktoś, kto nie gotuje często, mógł sobie z nim bez problemu poradzić.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz)

- Skąd czerpie pani inspiracje do tworzenia nowych odcinków?
- Przede wszystkim z doświadczenia. Już na studiach zdobywałam wiedzę na temat odżywiania. Ukończyłam technologię żywienia. Bardzo dużo inspiracji czerpię również z książek kulinarnych oraz z podróży. Interesuję się dietami, zdrowym odżywianiem. Czasami nawet wyjście na kolację z przyjaciółmi jest dla mnie odkrywcze, gdy spróbuję czegoś nowego, innego.

- Na przykład?
- W odcinku świątecznym będę robić ciasto orzechowe. Trafiłam na nie dość przypadkiem, w trakcie przeglądania magazynu wnętrzarskiego. Na jednym z portali zobaczyłam ciasto, które bardzo mnie zaintrygowało. Postanowiłam, że napiszę do autorki tej strony i zapytam o przepis. Pani Elżbieta okazała się bardzo miła i podzieliła się nim ze mną na Instagramie. Receptura się sprawdziła, więc postanowiłam zrobić ciasto w swoim programie. Orzechowiec jest niesamowicie lekki, ładnie wygląda, wszystkim bardzo smakuje, a dodatkowo jest prosty w przygotowaniu. Oczywiście troszkę go zmodyfikowałam, ale już tak mam, że nawet jeśli dostanę dobry przepis, muszę go troszkę przerobić (śmiech).

- Jaki jest pani ulubiony przepis w tym sezonie?
- W drugim odcinku „Ewa gotuje” robię genialne batony orzechowe. Stały się przebojem w moim domu. Mam dorosłą córkę, której przydaje się zdrowa przekąska na uczelni. Dużo podróżuję, dlatego zależy mi, aby mieć coś zdrowego i pożywnego pod ręką, więc postanowiłam zrobić domowy baton orzechowy. To prawdziwy hit!

- Czy wiosna wpływa na wybierane przez panią potrawy?
- Oczywiście! W okolicach świąt pojawi się baba z makiem, ponieważ nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez tego ciasta. Zgodnie z założeniami będzie to przepis szybki, pyszny i wyjątkowo łatwy do zrobienia.

- A to pewnie nie koniec „smaczków”, jakie przygotowała pani dla swoich widzów...
- W końcu zdradzam przepis na pastę z fasoli, którą podaję jako „czekadełko” w mojej krakowskiej restauracji. Tak wiele osób pytało mnie o przepis, że postanowiłam się nim podzielić. Można powiedzieć, że zdradzam swój największy sekret. Ale to nie wszystko, ponieważ w tym sezonie będzie kilka odcinków specjalnych, w których wystąpią wyjątkowi goście. Porozmawiam z góralami, ratownikami GOPR, czy ultramaratończykiem Romanem Fickiem. Będzie to podróż po beskidzkiej kuchni i smakach.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz)

- Czyli podróże w programie?
- Dokładnie. Zaczynam sezon w moim drewnianym domu w Zawoi i tam go też kończę. Pozostałe odcinki nagrywam w kuchni w Krakowie.

- Dlaczego program stale cieszy się tak ogromną popularnością?
- Wydaje mi się, że widzowie wracają do moich przepisów, ponieważ one zawsze się sprawdzają. Na różnych stronach internetowych są takie, które nie mogą się udać, ponieważ brakuje w nich na przykład ważnego składnika. Kiedyś widziałam przepis na ciasto drożdżowe, w którym nie było masła ani oliwy, już wtedy wiedziałam, że rolada nie wyjdzie. Natomiast jeżeli ja podaję przepis w programie, na stronie internetowej lub w książkach, fani mogą mieć pewność, że został on przeze mnie sprawdzony. Podchodzę do swojej pracy rzetelnie i myślę, że za to widzowie najbardziej cenią program „Ewa gotuje”.

Rozmawiała Paula Brzezińska

Nowe odcinki Ewa gotuje od 7 marca w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.