Oglądaj „Tylko Jeden” online na IPLA.TV.
Apetyczne zapachy nie w smak były będącym na ścisłej diecie uczestnikom piątkowej walki. Z takim wyzwaniem mierzyli się Piotr Walawski i Bartłomiej Gładkowicz. W swoim żywiole znalazł się za to szef kuchni jednej z warszawskich restauracji - Karol Wesling.
Jego stek z tuńczyka na salsie z mango odebrał mowę pisarce. Blanka Lipińska z pełnymi ustami wycedziła tylko: - Nie mieli z Tobą szans, ale godnie walczyli...
Jak wyglądały przygotowania zawodników MMA w roli kucharzy? Mamy fragment wideo:
A oto sekretny przepis na stek z tuńczyka Tom Yum na salsie krewetkowej chilli mango z trawą cytrynową i kolendrą w wydaniu Karola Weslinga:
Składniki:
- stek z tuńczyka ok. 120 gr (około 1,5 cm grubości)
- krewetki oczyszczone, sparzone ok. 3-4 sztuki (6-8 cm długości)
- dojrzałe świeże mango (2 plastry około 0,5 cm grubości)
- papryczka chilli (2,3 cienkie plasterki)
- świeża kolendra
- mała czerwona cebula (połówka)
- ząbek czosnku
- limonka
- mleczko kokosowe (2 łyżki)
- trawa cytrynowa (około 3 cm cienkiego szczytu)
- imbir (pół łyżeczki)
- pasta Tom Yum (opcjonalnie)
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Stek z tuńczyka umyć, odstawić na papier, następnie delikatnie natrzeć go cienką warstwą pasty Tom Yum, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z limonki. Ułożyć na talerzu, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na jedną godzinę. Wersja z pastą, jest wersją opcjonalną, którą wykorzystałem z danych mi produktów w trakcie programu, spokojnie wystarczy tylko sól i świeży pieprz z młynka, ponieważ nie pasta, a nasza krewetkowa salsa pod świeżą rybą odgrywa tu kluczową rolę.
Salsa:
W drobną kostkę (3-5 mm) pokroić ugotowane dobrze schłodzone krewetki oraz jeden plaster mango. Cebulkę, czosnek, trawę cytrynową i imbir drobno posiekać. Każdy produkt odseparowany od siebie odstawić w osobnych naczyniach. Ewentualnie na desce z odstępem.
W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności szklimy cebulkę z czosnkiem na średnim ogniu, następnie dodajemy trawę cytrynową i imbir. Po kilku sekundach, mieszając, dorzucamy krewetki i dodajemy sok z ćwiartki lub połówki limonki. Smażymy około trzydziestu sekund, po czym dodajemy dwie łyżki mleczka kokosowego, posiekane chilli i mango. Smażymy krótko na większym ogniu, często mieszając. Mniej więcej pół minuty aż do momentu redukcji, połączenia się masy poprzez złapanie kleju od mango i mleka.
„Tylko Jeden” w piątek o godz. 22:35 w Telewizji POLSAT.
Oficjalny profil „Tylko Jeden” na Instagramie - @tylkojeden.polsat