- W tym sezonie programu królują przepisy proste, ale zdrowe i smaczne. Co specjalnego poleca pani widzom „Ewa gotuje” w odcinku świątecznym?
- W Wielką Sobotę podpowiem, co przygotować na świąteczny, rodzinny obiad. Ugotuję rosół wołowy z wątróbką i usmażę też schabowe. Na deser będzie ciasto orzechowe. To niby tradycyjny świąteczny obiad, ale jednak rosół trochę inny, bo na wołowinie i z wątróbką. A schabowe smażone tradycyjnie, jednak specjalnie marynowane i przygotowane wcześniej tak, żeby można było szybko podać gorący posiłek i usiąść z bliskimi do stołu. Z kolei ciasto też wyjątkowe na tę okazję, bo to typ mazurka orzechowego. Proste i pyszne.
- A bez jakiej potrawy nie wyobraża sobie pani Wielkanocy?
- Bez żurku. Żurek musi być, bo to jedna z podstawowych potraw świątecznych, a przy tym, jeśli jest przygotowywany na własnym zakwasie, bardzo bogate źródło probiotyków.
Wyświetl ten post na Instagramie.
- Czy obecna sytuacja wpłynęła na świąteczne przygotowania?
- W tym roku święta są wyjątkowe, bo w mniejszym niż zazwyczaj gronie. W związku z tym skromniejsze menu mięsne i menu słodkie, a to przekłada się na dużo mniej gotowania. Bardziej skupiłam się na tym, żeby potrawy świąteczne były skomponowane ze składników, które wzmacniają nasz układ odpornościowy. Będzie więc oczywiście domowy chrzan, ale też kasza jaglana z zielonym pesto, czosnkiem i rzodkiewką na przystawkę. Do czego mogę, dodaję również kurkumę, która ma wiele prozdrowotnych właściwości.
- W mniejszym gronie, ale zawsze rodzinnie?
- Jestem tradycjonalistką, więc dla mnie święta to dom i rodzina. Tak też jest w tym roku, tylko nie będzie odwiedzin u przyjaciół...
Wyświetl ten post na Instagramie.
- Co jest dla pani najważniejsze w ten wyjątkowy czas?
- Żebyśmy byli razem, żebyśmy się wspólnie wspierali. Dawali sobie uwagę i wzajemne zainteresowanie.
- Czego życzy pani swoim widzom na święta?
- Święta Wielkiej Nocy niosą ze sobą jedno wyjątkowe przesłanie – wiarę w niemożliwe: Chrystus umarł, ale zmartwychwstał. Więc my też wydobędziemy się z tego, co nas teraz spotkało. Wierzę w to, że silniejsi i mądrzejsi.
Rozmawiała Paula Brzezińska
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.