W pierwszym odcinku po przerwie wakacyjnej Ewa Wachowicz zaprasza widzów do swojej kuchni letniej i drewnianego domu w Zawoi. U stóp Babiej Góry upiecze między innymi bułeczki sodowe.
Dla zaradnej gospodyni brak chleba w domu, to żaden problem! Wystarczy kilka prostych składników oraz kilkanaście minut i mamy gotowe sodowe bułeczki, które na Podkarpaciu nazywane są proziakami. Robiła je babcia prowadzącej. A skąd nazwa proziaki? Od sody oczyszczonej, na którą na Podkarpaciu mówiło się „proza”.
Ewa Wachowicz przygotuje jeszcze chłodnik ogórkowy na ogórkach małosolnych – z cukinią i wędzonym pstrągiem. Na drugie danie zrobi grillowane roladki z polędwiczki wieprzowej i warzyw, a do picia - lemoniadę z cytryn, limonki i pomarańczy.
A na koniec tarta z owoców leśnych z budyniem na spodzie z herbatników, który nie wymaga pieczenia. Fani kuchni gospodyni programu „Ewa gotuje” często proszą ją o przepis na coś słodkiego, ale bez laktozy i glutenu. Taki właśnie będzie błyskawiczny deser Ewy!
„Ewa gotuje” od 5 września w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.