2020-09-10

„Ewa gotuje”: Garść pomysłów na wrześniowe grillowanie

Ewa Wachowicz kocha gotować i tą wyjątkową pasją dzieli się w autorskim programie. W sobotę 12 września restauratorka i miłośniczka pysznego jedzenia zaprasza na grilla do swojej ogrodowej kuchni w Zawoi pod Babią Górą. Ciekawi jesteście, co wrzuci na ruszt? Poszukajcie inspiracji do wrześniowego grillowania w 396. odcinku „Ewa gotuje”!

Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.

Przed głównym daniem Ewa Wachowicz przyrządzi sałatkę z grillowanych warzyw, kiszonego buraczka i wędzonego pstrąga, udekorowaną domowym sosem pesto - z prażonego słonecznika, liści rzodkiewki z dodatkiem pokrzywy.

Na półmisek trafią: rukola, kawałki pstrąga wędzonego na ciepło, słupki marynowanych buraczków pokrojone grillowane warzywa: bakłażan, cukinia i papryka. Na koniec sos do polania - z zielonego pesto z sokiem z cytryny oraz olejem z pestek z winogron. Sałatka jest kolorowa jak polska łąka!

Po przystawce pora na zupę. Ewa ugotuje jarzynową w stylu włoskiej minestrone. W garnku znajdzie się moc warzyw: marchewki, pietruszka, ziemniak, fasolka szparagowa, kapusta, seler naciowy, kilka rzodkiewek, przeciśnięte ząbki czosnku i malinowe pomidory.

Na danie główne będą wegetariańskie szaszłyki z warzyw i oscypka. Do grillowania trzeba wybrać ser, który nie rozpłynie się podczas pieczenia. Taki właśnie jest oscypek. Na patyczki do szaszłyków gospodyni nabije: kolorowe papryki, cebulę, pomidorki koktajlowe i tygrysie, ser i cukinię.

Zwieńczeniem pysznych dań, będzie jak zwykle coś słodkiego. Ewa Wachowicz przygotuje tiramisu w pucharkach. To będzie błyskawiczny owocowy deser. A do przygotowania będą potrzebne: biszkopty namoczone w kawie, bita śmietany z serkiem mascarpone i dowolne sezonowe owoce. Najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni pokaże też, jak zrobić napój oczyszczający z mięty i pokrzywy.

Zapraszamy po przepisy do Polsatu! Smacznego!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.