2020-09-17

„Ewa gotuje”: Pyszne biwakowe klasyki Ewy Wachowicz

Idealne dania do plecaka na górskie wyprawy w wykonaniu gospodyni programu. Podczas takich wycieczek jedzenie trzeba przygotować samemu. Jak je zrobić? Ewa Wachowicz w ogrodzie u stóp Babiej Góry przyrządzi dania z kuchni biwakowej. Proste i smaczne posiłki na wyjazd pod namiot zaprezentuje 19 września w 397. odcinku autorskiego programu „Ewa gotuje”.

Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.

Program Ewy Wachowicz słynie z pysznych dań, ale też zaskakuje pomysłowością jej gospodyni. Palenisko do przygotowywania potraw kuchni biwakowej powstało ze starego pieca na trociny. Służył kiedyś tacie Ewy do opalania warsztatu. Ma do niego ogromny sentyment, dlatego poprosiła kuzyna o przycięcie starego pieca i tak powstało mobilne palenisko.

Często podczas wypraw górskich trzeba samemu przygotować sobie jedzenie. A jak je zrobić? Najlepiej na ognisku i w związku z tym Ewa Wachowicz zacznie od kuchni polowej w ogrodzie. Pierwsza potrawą, którą ugotuje w żeliwnym kociołku na żywym ogniu, będzie pyszna, gęsta i pożywna grochówka. Po grochówce zrobi drugi z biwakowych klasyków. W swojej kuchni Ewa pokaże, jak przyrządzić domową mielonkę. Będzie idealna do kanapek podczas biwaku czy górskiej wędrówki.

Zanim Ewa Wachowicz zaprosi na coś słodkiego, przygotuje szybką i zaskakującą zakąskę – czeskie utopence, czyli kiełbaski w marynacie. Te marynowane kiełbaski można również zabrać ze sobą na wycieczkę.

Na koniec zrobi domowe mleko migdałowe, na którym powstanie szybki i zdrowy deser biwakowy. Będzie to słodki słoiczek pełen leśnych owoców i płatków orkiszowych, który spokojnie można wrzucić do plecaka.

Zapraszamy po przepisy do Polsatu! Smacznego!

  

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.