Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Cwibak na słono - czemu nie?! Kolejny odcinek programu „Ewa gotuje” zacznie się od wytrawnego ciasta z oliwkami, papryką i suszonymi pomidorami. Keks zwany w Krakowie cwibakiem to ciasto ucierane z bardzo dużą ilością bakalii. Tym razem zamiast nich gospodyni programu użyje warzyw.
Do przygotowania cwibaka będą potrzebne: jajka, olej z pestek winogron, mąka orkiszowa, proszek do pieczenia, mleko bez laktozy, czerwona i żółta papryka, suszone pomidory zalane oliwą, zielone oliwki, czosnek, sól i pieprz. Taki słony cwibak smakuje idealnie z masłem na śniadanie, ale może być też dodatkiem do głównego dania.
Na główne danie będą pieczone golonki indycze przyprawione świeżym tymiankiem w kiszonej kapuście. Wnętrze kociołka należy posmarować tłuszczem o wysokiej temperaturze dymienia, na spodzie położyć skórę z boczku, a boki i dno wyłożyć liśćmi kapusty. Do złożenia potrawy będą potrzebne: kiszona kapusta, cebula, marchewka, boczek, golonki i ciemne piwo.
Natomiast po pieczystym Ewa Wachowicz pokaże, jak przyrządzić kiszone jabłka, żeby na koniec przygotować pyszny deser również z jabłkami.
Zrobi kruche ciasto z tymi owocami z pianą z białek. Do jego wykonania potrzebne będą: mąka orkiszowa, zimne masło, szczypta soli, ksylitol, jajka, mąka ziemniaczana i płatki migdałowe.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.