Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
- Sama nie wiem, kiedy to się stało, że mamy już czterechsetny odcinek. To niesamowity wynik jeśli idzie o programy telewizyjne, ogromna duma i wielkie podziękowania dla mojej wspaniałej ekipy, która prawie nie zmieniła się od trzynastu lat! - podkreśla Ewa Wachowicz.
Przez kilkanaście lat emisji programu Ewa Wachowicz zaprezentowała widzom Polsatu ponad 2000 przepisów! To receptury sprawdzone i co ważne - przygotowane według nich potrawy zawsze się udają. Nawet tym, którzy dopiero zaczynają zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej. Program zainspirował Ewę Wachowicz do napisania aż siedmiu książek z przepisami na pyszne dania, a ich autorka zapewnia, że to jeszcze nie koniec.
A jakie były kulisy powstania programu? - W 2007 roku Dyrektor Programowa Nina Terentiew zaproponowała, abym zrobiła program kulinarny i powiedziała: „Trochę lepiej wyglądasz niż Makłowicz”. Pierwszy odcinek pilotowy nagrałam w swoim krakowskim mieszkaniu, w swojej własnej kuchni. Nina zaznaczyła: „Nie szukaj żadnego innego miejsca, bo ty u siebie, w swojej kuchni po prostu tańczysz...” I tak już od trzynastu lat goszczę widzów w mojej kuchni w Krakowie, a czterechsetny odcinek świętowałam nagraniem w moim drugim domu pod Babią Górą, oczywiście z moją całą ekipą. Na to wyjątkowe wydarzenie przygotowałam wielopiętrowy tort - zdradza autorka programu.
Co jeszcze w 400. odcinku „Ewa gotuje”? Każdy dzień warto rozpocząć od zdrowego śniadania. Na pierwszy posiłek dnia: pasta jajeczna z awokado. Do jej przygotowania będą potrzebne: ugotowane na twardo i pokrojone jajka, dojrzałe awokado - pokrojone i doprawione sokiem z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, łyżka oliwy i łyżeczka majonezu, posiekany pęczek kolendry oraz sól i pieprz do przyprawienia. Wszystkie składniki mieszamy i mamy gotową pastę na kanapki.
Następnie Ewa Wachowicz pokaże, jak zrobić domową sól sezamową, czyli gomasio. Ta mieszanka niełuskanych uprażonych nasion sezamu i soli himalajskiej świetnie doprawia kanapki z awokado.
Nie może oczywiście zabraknąć dania głównego. W tym odcinku będą to klopsiki wieprzowe zapiekane na kiszonej kapuście.
Gdy klopsiki będą się robiły w piekarniku, gospodyni programu przygotuje bardzo zdrowy domowy ocet jabłkowy.
Ukoronowaniem jubileuszowego wydania programu „Ewa gotuje” będzie piętrowy tort z okazji czterechsetnego odcinka! Ten wyjątkowy wypiek powstanie bez użycia proszku do pieczenia! Ewa Wachowicz upiecze trzy różnej wielkości biszkopty, które przełoży kremem czekoladowym i masą z mango, a następnie ułoży jedno ciasto na drugim, tworząc piętrową konstrukcję.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.