Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Ewa Wachowicz ma koszyk pełen prawdziwków i rydzów. Część grzybów suszy starą metodą - na nitce, resztę zużyje na świeżo. Zanim gospodyni coś smacznego z nich wyczaruje, zaprasza do swojej kuchni na bardzo szybką i zaskakującą potrawę.
Zacznie od zielonych gofrów - właśnie z dodatkiem szpinaku. A pozostałe składniki potrzebne do ich przygotowania to: oliwa, sok z cytryny, mleko ryżowe lub migdałowe, mąka, ksylitol, proszek do pieczenia, jajko i szczypta soli. Takie szpinakowe gofry smarujemy kozim serem i układamy na nich plasterki awokado skropione sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Będą doskonałe między innymi na zdrowe śniadanie lub na przystawkę.
Na danie główne zaskakujące risotto z borowikami, w którym zamiast ryżu gospodyni użyje pokrojonego w drobną kostkę selera. Do przygotowania potrawy poza nim będą potrzebne cebula, kilka świeżych grzybów leśnych, masło klarowane, wywar jarzynowy, białe wytrawne wino, śmietana kremówka i twardy włoski ser lub oscypek. Do przyprawienia sól, pieprz i natka pietruszki oraz kiełki czarnuszki do przyozdobienia gotowego dania.
W programie „Ewa gotuje” zobaczymy też jak zakisić rydze. A na deser sernik z białą czekoladą na orzechowym spodzie z płatkami owsianymi. Do przygotowania masy serowej trzeba przygotować następujące składniki: biały ser, śmietanę kremówkę, białą czekoladę, jajka, otartą skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną. A do dekoracji upieczonego sernika potrzebne będą: cytryna, figa, porzeczki, borówki, miechunka i mięta. Ewa Wachowicz taki sernik podaje z musem z mango, bo jest słodko - kwaśny, dlatego idealnie komponuje się z sernikiem na białej czekoladzie.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.