Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Ziemniaki wbrew obiegowej opinii są niskokaloryczne - mają mniej kalorii niż kasze czy makarony. Jesienią polskie ziemniaki są najsmaczniejsze, dlatego nie może ich zabraknąć w kolejnym odcinku „Ewa gotuje”. Gospodyni programu postanowiła więc przedstawić przepis na krem kartoflany z dodatkiem pora. Do przygotowania kremu będą potrzebne: wywar drobiowy, ziemniaki, por, sól i biały pieprz. Zupę podana zostanie z zieloną papryką, plastrami wędzonego łososia i kwaśną śmietaną.
Danie główne to biała kiełbasa duszona w białym winie z fasolą, podana z plackami z kiszonej kaszy gryczanej. Do przygotowania głównej części potrawy są potrzebne: namoczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś”, boczek wędzony, surowa biała kiełbasa, cebula, czosnek, marchewka, tymianek, majeranek, przecier pomidorowy i białe wytrawne wino. A do udekorowania gotowego dania gospodyni ma mikro zioła: mizunę i czerwoną bazylią.
Trzy tygodnie temu Ewa Wachowicz pokazała, jak zakisić kaszę gryczaną niepaloną. Można z niej na przykład zrobić placki gryczane. Do ich przygotowania oprócz ukiszonej kaszy potrzebne są: jajka, natka pietruszki, bułka tarta, pieprz, sól i klarowane masło do smażenia.
Za oknem coraz chłodniej i Ewa Wachowicz nie ma już świeżej zieleniny prosto z ogródka. Dlatego chce pokazać widzom, jak założyć domową uprawę kiełków. Wystarczy zaopatrzyć się w kiełkownicę, nasiona, np. brokuła, rzodkiewki czy siemienia lnianego i wodę. Po kilku dniach będą gotowe pyszne i zdrowe kiełki z domowej plantacji.
Po obiedzie u Ewy Wachowicz nie może zabraknąć słodkości! Tym razem to krem czekoladowy. Do przygotowania deseru są potrzebne: gorzka czekolada, oliwa z oliwek extra virgin, jajka, cukier trzcinowy, szczypta soli, rum, orzechy laskowe, bita śmietana, maliny i mięta.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:00 w Telewizji POLSAT.