Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Za oknem pierwsze zimowe chłody, dlatego Ewa Wachowicz na początek programu proponuje danie na rozgrzanie - pożywną zupę fasolową na żeberkach. Do przygotowania tej sycącej potrawy potrzebne są: moczona przez całą noc fasola „Piękny Jaś”, żeberka wieprzowe, ziele angielskie, listek laurowy, ziemniaki, marchewki, pietruszka, seler, czosnek, majeranek i sól. A do zasmażki, którą dodamy do zupy: boczek wędzony, cebula i mąka orkiszowa do zagęszczenia. Z kolei do podania gotowej fasolowej: natka pietruszki i ulubione pieczywo.Ewa Wachowicz w autorskim programie pokazała, jak założyć własną plantację kiełków. Teraz widać efekty! A domowe kiełki rzodkiewki przydadzą się do jednej z potraw.Daniem głównym jest podpłomyk ze sznyclem inspirowany knyszą z mielonym. Knysza jest bardzo popularna na Dolnym Śląsku, zwłaszcza we Wrocławiu. To drożdżowa bułka, która wypełniona jest najczęściej warzywami i sosem majonezowym czy też dodatkiem mięsa. Ewa Wachowicz przygotowuje potrawę inspirowaną knyszą, a zamiast bułki drożdżowej jest podpłomyk.
Po obiedzie Ewy Wachowicz pokaże, jak przygotować domowy syrop z czosnku i miodu, który wzmacnia odporność i z pewnością przyda się na zimowe chłody.
Na koniec gospodyni zaprasza na deser - tartę z gruszkami i masą migdałową. Do przygotowania ciasta potrzebne są: mąka orkiszowa, cukier, szczypta soli, zimne masło, żółtka jajek, laska wanilii, woda. A do nadzienia: gruszki, masło, białe wytrawne wino, cynamon, mąka migdałowa i pszenna, skórka z otartej pomarańczy, jajka, cukier puder i gorzka czekolada. Na upieczoną tartę wystarczy odrobina cukru pudru i wyśmienity deser gotowy!
Smacznego!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.