W nowym sezonie Ewa Wachowicz zaproponuje przepisy zgodne z filozofią zero waste, wedle której człowiek stara się produkować jak najmniej odpadów, co ma zbawienny wpływ na środowisko. Wszystko powinno odbywać się w rytm naturalnego cyklu życia, więc kuchnia gospodyni zostanie podporządkowana porom roku.
Najpierw pojawią się potrawy na bazie przetworów. Wczesną wiosną w kuchni królować będą nowalijki. Z kolei maj pozwoli na wyjście do ogrodu i gotowanie na świeżym powietrzu - zarówno w kociołku, jak i też na grillu oraz kuchni ogrodowej.
W okresie poprzedzającym Wielkanoc pojawią się pomysły na potrawy świąteczne, a tuż po na pewno będzie coś lekkostrawnego. Ewa jest mistrzynią w „udomowianiu” nawet najbardziej skomplikowanych receptur, dlatego w premierowych odcinkach nie zabraknie wpływów kuchni światowych.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Przede wszystkim jednak w programie zagoszczą przepisy zaczerpnięte z kuchni polskiej, jednakże z elementami regionalnymi. Ewa Wachowicz wspiera to, co dobre, bo polskie i od lokalnych producentów!
Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w nowym sezonie programu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” od 6 marca w sobotę w Telewizji POLSAT.