2021-03-02

Ewa Wachowicz: Przepisy z nową filozofią w „Ewa gotuje”

Gospodyni autorskiego programu dla POLSAT.PL o nowych, wiosennych odcinkach. Restauratorka w specjalnej rozmowie zdradza również, jakie niespodzianki czekają widzów oraz dlaczego ten sezon jest wyjątkowy i inny niż poprzednie. Jakie przepisy Ewa Wachowicz poleca najbardziej? Nowe odcinki „Ewa gotuje” od 6 marca w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

- Nowy sezon „Ewa gotuje” to kolejna dawka pysznych i sprawdzonych przepisów. Jak przygotowywała pani menu?
- Sięgałam po sprawdzone receptury, ale nadawałam im nowoczesnego „twistu”. Na przykład gdy piekłam chlebek orkiszowy, stwierdziłam, że będzie on formie baby, czyli tak zwanego wieńca, a do niego zrobiłam fantastyczne pesto pomidorowe. Niby sprawdzony i znany przepis, ale wygląda zupełnie inaczej i poprzez dodanie pasty smakuje również niestandardowo i wyjątkowo. Ale zwracam też wielką uwagę na zdrowie odżywianie i na to, aby w kuchni używać sprawdzonych i dobrych jakościowo produktów.

- Czy temu sezonowi przyświeca filozofia bądź motyw przewodni, który wpływa na przepisy?
- W tym sezonie gotowaniu przyświeca hasło „zero waste”. Będę starać się pokazywać, jak w kuchni nie marnować jedzenia, albo jak organizować sobie przygotowywanie posiłków, żeby ograniczyć wyrzucanie produktów. Zależy mi, aby nie marnować żadnych składników podczas gotowania. Na przykład z jarzynowego wywaru możemy zrobić sałatkę warzywną. Przemycam różne sposoby w kuchni, które są w nurcie „zero waste”.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz)

- Czy ma pani swój ulubiony przepis?
- Tak, dostałam go od mojego przyjaciela Zbyszka, jest to chleb z ziołami. Trochę go zmodyfikowałam, zrobiłam z niego wieniec orkiszowy i dodałam suszone pomidory. Ta potrawa zachwyciła moich domowników i niesamowicie im smakuje, dlatego myślę, że będzie przebój tego sezonu! Ale też stawiam na bezglutenowy chlebek ze szpinakiem - ponieważ bardzo dużo internautów pyta o kuchnię bezglutenową i bez laktozy, wiec staram się w moich odcinkach pokazywać ciekawe przepisy także dla nich. Ten chlebek na mące jaglanej również jest przepyszny i uważam, że może być odkryciem!

- Co będzie wyróżniało ten sezon od poprzednich?
- Ten sezon nagrywamy tylko w moim domu i w ogrodzie, nie wychodzimy poza tę przestrzeń, ze względu na panujące obostrzenia pandemiczne. W poprzednich sezonach tak nie było. Dlatego w tej edycji „Ewa gotuje” pojawiło się dużo rozmaitych inspiracji domowych. Uruchomiło to moją kreatywność i w nowych odcinkach pokazuję też, oprócz sprawdzonych przepisów, aktywności fizyczne, jakie można wykonywać w zaciszu swojego domu. Zachęcam do ruchu na świeżym powietrzu i wierzę, że moje pomysły spodobają się widzom, którzy chcą wzmacniać swoją odporność nie tylko poprzez zdrowe i pyszne jedzenie, ale także przez ruch.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Ewa Wachowicz (@ewawachowicz)

- Czy w tym sezonie czekają na widzów jeszcze jakieś niespodzianki?
- Na pewno w tym sezonie będzie piękny odcinek wielkanocny, który nagrywamy spod Babiej Góry, a nie z domu z Krakowa, jak było do tej pory. Ale już zdradzę, że zabiorę w góry trochę tradycji krakowskiej... A dla entuzjastów kuchni bezglutenowej pokażę, jak zrobić żur na zakwasie bezglutenowym. Ten przepis na pewno zachwyci moich internautów! Także zapraszam wszystkich przed telewizory, ponieważ nie zabraknie pysznych przepisów i pomysłów na spędzenie czasu na świeżym powietrzu, blisko natury.

Rozmawiała Paula Brzezińska

Ewa gotuje od 6 marca w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.