2021-03-12

„Ewa gotuje”: Powrót do korzeni. Obiad na przednówku

Ewa Wachowicz wie, jak przygotować specjały kuchni regionalnej - prosto i z pomysłem! Tym razem restauratorka zabiera w podróż po Małopolsce. Przygotuje zalewajkę, a na danie główne łemkowskie fuczki. Z kolei deser inspirowany jest włoskim tiramisu - gospodyni zrobi go w słoiczkach. Wszystko to w 413. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.

Ewa Wachowicz zaczyna gotowanie od zalewajki. Do przygotowania zupy są potrzebne: wywar jarzynowy, namoczone grzyby suszone, maślanka, czosnek, mąka orkiszowa jasna i kminek mielony. A do podania: ugotowane ziemniaki, cebula, boczek wędzony i natka pietruszki. Proste składniki potrawy, a efekt znakomity!

Po zupie Ewa zaprasza na danie główne - łemkowskie fuczki. Pod tą regionalną nazwą kryją się placki z kiszoną kapustą. Oprócz dobrze odciśniętej i posiekanej kiszonej kapusty do przygotowania potrawy są potrzebne: jajka, mleko, szczypta soli, mąka oraz masło klarowane lub olej do smażenia. Danie dopełni sos pieczarkowy z następujących składników: pieczarki, cebula, masło klarowane, słodka śmietanka, sól, natka pietruszki, świeżo zmielony pieprz i szczypta gałki muszkatołowej.

Do zrobienia deseru zainspirował Ewę włoski klasyk - tiramisu, do którego zamiast kawy i kakao używa japońskiej zielonej herbaty matcha. Pozostałe składniki to: żółtka jajek, erytrol zamiast cukru, cukier waniliowy, laska wanilii, serek mascarpone, woda, likier cytrynowy, okrągłe biszkopty, konfitura borówkowa. A do dekoracji również herbata matcha oraz pistacje bez soli.

Jesteście ciekawi, jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów 13 marca w programie „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.