Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Nie wszyscy widzą, że kalafiora można jeść na surowo! Dlatego na początek ekspresowa sałatka, do której potrzebne są tylko trzy składniki: surowy kalafior, uprażone orzechy włoskie i majonez. Tak niewiele potrzeba, aby błyskawicznie powstała smaczna i bardzo zdrowa sałatka kalafiorowa!
Sałatka z kalafiora jeszcze lepiej smakuje ze świeżym pieczywem! Dlatego następne danie gospodyni to domowy chleb orkiszowy aromatyzowany ziołami i suszonymi pomidorami. Pieczywo zaskoczy zarówno smakiem, jak i formą. To chleb w kształcie wieńca! Do przygotowania tego wytrawnego wypieku potrzebne są: mąka orkiszowa jasna, drożdże, cukier trzcinowy, letnia woda, sól himalajska, oliwy. A do zrobienia bardzo aromatycznej pasty do smarowania na wierz chlebowego ciasta: cebula, czosnek, suszone pomidory w oliwie, sól, oregano, bazylia i oliwa z pomidorów.
Danie główne może być dla wielu zaskoczeniem! Gospodyni programu proponuje na nie chrupiące pieczone ziemniaki z sosem pomidorowym na ciepło. Składniki do tej potrawy to: ziemniaki, sól, rozmaryn i oliwa. A do sosu, który dopełni danie: cebula, czosnek, masło klarowane, puszka pomidorów, kilka pomidorów suszonych w oliwie, sól, pieprz, oregano i kminek mielony.
Na koniec Ewa Wachowicz zaprasza na coś słodkiego. Tym razem na deser ciasto szpinakowe z limonką. Do słodkiego wypieku potrzebne są: jajka, ksylitol, mąka jaglana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, skórka i sok z limonki, mrożony szpinak, a do podania ciasta na stół: konfitura wiśniowa i masło.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 414. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.