2021-03-27

„Piękni i bezrobotni” - odcinek 8: Hipsterska gastronomia

Romek i Gwidon postanawiają założyć własną knajpę. Stać ich jednak tylko na to, aby sprzedawać jedzenie z food trucka. Na początku ich pomysł na podbicie warszawskiej gastronomii jest niewypałem. Zmiana szyldu i oferowanego produktu sprawia z kolei, że z dnia na dzień osiągają sukces. Przekonują się jednak, że poruszanie się w kulinarnym świecie nie jest takie proste...

Oglądaj Piękni i bezrobotni online na IPLA.TV.

Dryg do gotowania
Bracia po tym, jak zostają wyrzuceni z pracy w restauracji, zastanawiają się, co dalej. - Jak byśmy mogli otworzyć knajpę własną, to bym zrobił przepis babci, a kolejka by trzy razy zakręcała. Ja mam do tego dryg - chwali się Gwidon. Romek postanawia, że razem z bratem spróbuje sił w gastronomii i wymienia obrączkę na pojazd, który zaczyna im służyć jako food truck.

Przepis na sukces
Pierwszym pomysłem jest „Polski kebab”, który sprawia, że jest „ciepło na brzuszku niezależnie od poglądów, narodowości i kapitału”. - Kebaby nie są po to, żeby były dobre. Są po to, żeby były - tłumaczy Romek. Okazuje się jednak, że przygotowane ze starych składników danie nie cieszy się powodzeniem. Bracia przestawiają się na wegańskie burgery z rzepy według przepisu babci Gwidona i jest to strzał w dziesiątkę. Stają się hitem wśród hipsterskiej społeczności Warszawy.

Brutalne zasady rynku
Popularność rzepoburgerów nie wszystkim jednak odpowiada. Konkurent sprzedający kanapki z burakiem wypowiada braciom wojnę. Nasyła na nich kontrolera, którego muszą przekupić, żeby nie zamknął im biznesu. Gwidon, który widzi, że jego kuchnia nie obroni się sama, decyduje się na rewanż z użyciem „broni biologicznej”. Kiedy wydaje się, że jemu i Romkowi nic już nie stanie na przeszkodzie, czeka ich zimny prysznic...

 Co dalej z popularnością rzepoburgerów? Czy biznes braci przetrwa?

Piękni i bezrobotni w sobotę o godz. 21:05 w Telewizji POLSAT.