Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz robi z nich różne przetwory. Teraz gospodyni szykuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów! Do pomysłowej pomidorowej są również potrzebne: marchewka, pietruszka, por, ziele angielskie, liście laurowe świeży imbir, majeranek, słodka papryka, sól i pieprz. A do podania: ryż, śmietana i natka pietruszki.
Danie główne jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe! To indycze klopsy zapiekane z ziemniakami. W dodatku jest to danie zero waste, bo trafiają do niego ziemniaki, które zostały w poprzedniego obiadu. Do przygotowania zapiekanki trzeba przygotować: mięso mielone z indyka, cebulę, czosnek, żółtko jajka, świeże liście kolendry, sól, pieprz, ugotowane ziemniaki, olej, pomidory krojone z puszki, suszoną bazylię i oregano, ser mozzarella oraz pędy groszku do dekoracji.
Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprasza na coś słodkiego: ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami. Pozostałe składniki wypieku to: jajka, cukier, cukier waniliowy, skórka otarta i sok z cytryny, mąka, proszek do pieczenia i cukier puder do dekoracji oraz mleko do podania.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 418. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.