Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Lubicie szpinak? Młody szpinak jest znakomitym składnikiem wiosennych sałatek, ale równie dobrze można zrobić na nim zupę. I właśnie od tej potrawy Ewa Wachowicz rozpoczyna gotowanie w swojej kuchni. Do tego dania oprócz świeżego szpinaku niezbędne są: szalotki z cybuchami, czosnek, masło klarowane, sok z cytryny, sól, wywar jarzynowy, śmietanka, pieprz biały, do przyprawienia gałka muszkatołowa, a do podania ser feta. I pyszna wiosenna zupa gotowa!
Po zupie pora na danie główne. Tym razem jest inaczej niż zwykle, bo drugie danie jest na słodko! Gospodyni robi drożdżowe racuchy z domową konfiturą. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są: mąka, świeże drożdże, cukier, mleko, jajko, cukier wanilinowy, sól, masło klarowane. A do podania słodkiego dania: cukier puder oraz ulubiona domowa konfitura przyozdobiona listkiem mięty.
Po obiedzie Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić szybki mus malinowy z mrożonych owoców, cukru pudru, cukru waniliowego i soku z cytryny. Taki sos malinowy doskonale sprawdzi się do domowych wypieków lub innych słodkości na stole.
A na deser blamanż! Co to takiego? Obłędny w smaku mleczny deser, który jest zagęszczony żelatyną i podawany na zimno. Do wykonania tego przysmaku potrzebne są: migdały, tłuste mleko, miód, żelatynę, wysokoprocentową śmietanę. A do podania przygotowany wcześniej sos malinowy i miętę do zwieńczenia deseru.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 419. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.