Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz przygotowuje włoską zupę solferino. Do przygotowania tej śródziemnomorskiej odmiany zupy pomidorowej potrzebne są: por, cebula, czosnek, ziemniaki, oliwa, wywar wołowy (lub w wersji wege - jarzynowy), zielony groszek, przecier pomidorowy, sól, pieprz, żółtka, mozzarella i świeży tymianek do dekoracji. Pyszna i pożywna zupa jest szybko gotowa!
W Polsce rybę najczęściej panierujemy i smażymy. Natomiast w kuchni brytyjskiej ryba służy między innymi jako baza pysznej zapiekanki. Dlatego na drugie danie gospodyni gotuje „fish pie”. Do pochodzącej z Wielkiej Brytanii zapiekanki są potrzebne: mleko, masło, mąka, żółtko, koperek, szczypior, wędzony łosoś, filet z dorsza lub mintaja, krewetki tygrysie, ziemniaki, sól i gałka muszkatołowa.
Zupa solferino zainspirowała restauratorkę do przygotowania jeszcze jednej włoskiej potrawy. Gospodyni podaje makaron z domowym sosem pesto. Jednak do tego dania nie używa zwykłego makaronu, tylko robi tagliatelle z marchewki!
Na koniec Ewa Wachowicz serwuje brownie. Ale ten amerykański wypiek jest tak zaskakujący, jak makaron z marchewki. Gospodyni przyrządza ten deser na słodkich ziemniakach i podaje do niego pyszną sałatkę owocową. A całość powstaje bez dodatku cukru! Do stworzenia tego wyjątkowego ciasta są niezbędne: bataty, dojrzałe banany, daktyle bez pestek, cynamon, kakao, mąka ryżowa, masło orzechowe, czekolada gorzka minimum 70% kakao. A do sałatki owocowej: truskawki, maliny, borówki i syrop klonowy. Ewa Wachowicz dba, aby zawsze mieć pod ręką jadalne kwiaty, by na koniec ozdobić ciasto bratkami, a resztę kwiatów posadzić w swoim ogrodzie!
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 421. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.