Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz robi zupę-krem z czosnku niedźwiedziego. Choć jest on pod częściową ochroną i rosnącego dziko zrywać nie wolno, to bez problemu dostaniemy go na bazarku, bowiem wiosną pojawia się w wielu przydomowych ogródkach. Z tej aromatycznej i niesamowicie zdrowej rośliny powstanie prosta, ale wyśmienita zupa. Oprócz czosnku niedźwiedziego w garnku znajdują się następujące składki: cebula, ziemniaki, masło klarowane, bulion drobiowy lub jarzynowy, sól i pieprz. A do podania potrzebne są jajka przepiórcze i jogurt grecki.
Na drugie danie gospodyni programu przygotowuje pochodzące z Francji eskalopki i podaje je z pieczonymi ziemniakami oraz surówką ze świeżych ogórków. Do przygotowania niewielkich kotlecików, które w Polsce są smażone w cieście naleśnikowym, należy mieć: cielęcinę, sól, pieprz, jajka, mleko, mąkę i masło klarowane. Do pieczonych ziemniaków niezbędne są: czosnek, oliwa, zioła prowansalskie, słodka papryka i sól gruboziarnista. A składniki mizerii to: ogórki, sól, szczypta cukru pudru, sok z cytryny, koperek, śmietana lub oliwa.
Lubicie czekoladę? Restauratorka ją wprost uwielbia! Zwykle czekoladę dodaje do ciast, jednak tym razem pokazuje, jak zrobić z niej pyszny sos. Do tego znakomitego dodatku do deserów musimy mieć: gorzką czekoladę, mleko, masło i szczyptę suszonej papryki chili.
Danie główne było inspirowane kuchnią francuską, więc deser też będzie pochodził z tego kraju! Ewa Wachowicz serwuje parfait, czyli mrożony krem o smaku wanilii i kawy. W skład tego smakołyku wchodzą: jajka, żółtka, cukier puder, śmietana kremówka, mocna kawa, likier kawowy, laska wanilii, sok z cytryny. A do podania potrzebne są: sos czekoladowy, truskawki oraz borówki. I lodowy deser gotowy!
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 422. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.