Oglądaj Ewa gotuje online na IPLA.TV.
Ewa Wachowicz zaczyna gotowanie od przygotowania chłodnika. Zielona zupa na zimno powstaje z dodatkiem bazylii. Do pierwszego dania trafią również: ogórki, dojrzałe awokado, czosnek, sok z cytryny, mleko migdałowe, sól, pieprz i oliwa. A do podania potrzebna jest także bazylia i oliwa oraz rzodkiewki. Potrawę robi się szybko, a jest bardzo smaczna i zdrowa!
Na danie główne są szaszłyki z mięsa mielonego, do tego surówka z jabłka, pora i marchewki oraz niezwykle aromatyczny ryż po zanzibarsku. Do szaszłyków opiekanych na ruszcie należy przygotować: mielone mięso wołowo-wieprzowe, cebulę, masło klarowane, czosnek, jajko, słodką paprykę oraz chili, sól, pieprz i bułkę tartą. Do surówki są niezbędne: por, marchewka, jabłko, sok z cytryny, majonez, jogurt naturalny, miód i pieprz. Do ryżu trzeba koniecznie dodać: oliwę, kumin, goździki, ziarna kardamonu, korę cynamonu, mleczko kokosowe, sól i miętę do dekoracji.
Po obiedzie czas na coś słodkiego, a że sezon truskawkowy w pełni, więc tych pysznych owoców nie może zabraknąć w kuchni Ewy Wachowicz. Na deser do popołudniowej herbaty idealne są drożdżowe rogaliki z truskawkami i budyniem czekoladowym. Aby upiec te smakołyki, potrzebne są: mąka, masło, drożdże, śmietana, cukier puder i cukier waniliowy, mleko, budyń śmietankowy, ksylitol, czekolada gorzka oraz truskawki.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 424. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.