Adam Borowicz to Ślązak z urodzenia i kucharz z zamiłowania. Urodził się w Rudzie Śląskiej i tam mieszkał przez pierwsze 25 lat życia. Po kilkuletnim pobycie w Szkocji wrócił do Ustronia (Śląsk Cieszyński).
Wyświetl ten post na Instagramie.
Śląska kuchnia od najmłodszych lat
Kuchnia śląska była w jego rodzinie od zawsze. Od najmłodszych lat poznawał tradycje kulinarne. Wszystko za sprawą babci, która zaszczepiła w nim bakcyla do gotowania i zgłębiania wiedzy kulinarnej. To z nią przygotowywał pierwsze śląskie potrawy z przepisów prababci. Jako dziecko spędzał wakacje na Kujawach, gdzie ugotował swoje pierwsze danie. Była to zupa z kalarepy, której smak pamięta do dziś.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Pobyt w Szkocji odmienił życie
Prawdziwa pasja do gotowania narodziła się podczas pobytu Adama w Szkocji, gdzie juror „Family Food Fight. Pojedynek na smaki” mieszkał przez kilka lat. To właśnie tam w domowym zaciszu zaczął tworzyć oryginalne połączenia tradycyjnych śląskich potraw z kuchnią brytyjską. Wówczas objawiło się także jego uwielbienie do testowania nowych smaków. W czasie gdy mieszkał w Glasgow, zdołał odwiedzić ponad 350 restauracji. Wtedy też postanowił zacząć dzielić się swoją pasją kulinarną z innymi, czego efektem jest jego własny kanał w serwisie YouTube. Pracując nad kolejnymi vlogami zwiedził aż czterdzieści krajów.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Ciągłe doskonalenie umiejętności
Umiejętności kulinarne Adam Borowicz doszkalał dzięki znajomym, którzy w ramach prezentów obdarowywali go karnetami na szkolenia i warsztaty kulinarne. To typowy kucharz hobbysta, smakosz oraz prawdziwy miłośnik dobrego jedzenia i poszukiwania nowych smaków. Uważa, że w zawodzie kucharza najbardziej liczą się smak i potencjał, a gdy dołożymy do tego ciężką pracę, można zostać prawdziwym maestro kuchni.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Nowa kulinarna przygoda
Juror „Family Food Fight” jest specjalistą od owoców morza, ryb i mięs. Potrafi przygotować niemal każdy rodzaj mięsa - nawet z zamkniętymi oczami! Jego marzeniem kulinarnym jest odkrycie smaków Ameryki Południowej oraz popularyzowanie kuchni śląskiej w kraju. Chciałby, aby w Polsce ludzie próbowali mierzyć się ze smakami Śląska, szerząc w ten sposób prostotę i niepowtarzalny smak tamtejszej kuchni.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Co debiutujący w roli jurora w programie „Family Food Fight. Pojedynek na smaki” sądzi o swojej roli? Co najbardziej się dla niego liczy przy ocenie potraw przygotowanych przez uczestników? Adam Borowicz opowiedział o tym w specjalnej rozmowie. Zobacz wideo!
„Family Food Fight” od 1 września w środę o godz. 20:05 w Telewizji POLSAT.