Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Gdy zostają naleśniki...
Na pierwsze danie - wegetariańskie flaczki. Do przygotowania tej zupy potrzebne są: cebula, por, marchewka, pietruszka, seler, masło klarowane, białe wino wytrawne, majeranek, słodka papryka, liście laurowe, ziele angielskie, sól i gałka muszkatołowa. A do podania - zwinięte i pokrojone naleśniki oraz natka pietruszki i wersja wegetariańska flaczków gotowa!
Coś dla mięsożerców
Danie pierwsze było dla wegetarian, dlatego danie drugie jest dla mięsożerców! Tym razem Ewa Wachowicz robi szaszłyki wieprzowe z rusztu. Tydzień temu gospodyni wrzuciła do kamionki pokrojony schab i zalała marynatą na bazie kwaśnego mleka z dodatkiem cebuli, czosnku, soli i pieprzu. Pora, żeby wrzucić mięso na ruszt! Danie uzupełni szybka sałatka z następujących składników: sałata lodowa, ogórki kiszone, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, sól, pieprz i oliwa. Do grillowanego schabu w marynacie bałkańskiej Ewa jeszcze poda przygotowany tydzień temu ajvar.
Przetwory jesienną porą
W tym odcinku gospodyni również pokaże, jak zrobić pikle z fasolki szparagowej. Do weków należy przygotować: żółtą i zieloną fasolkę, pęk kwiatów kopru, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, nasiona kolendry, oliwę, wodę, biały ocet winny, sól i miód.
Czas na wyjątkowo prosty i pyszny deser
Na deser - ciasto bez pieczenia! Spód tego typu ciasta będzie z sucharów i masła orzechowego. Ozdobi je mnóstwo kolorowych galaretek pokrojonych w kostkę oraz borówki. A prócz tych składników do tego pysznego deseru trafią też: masło, mleko, żelatyna, śmietana 36%, cukier waniliowy, jogurt grecki i cukier puder.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 426. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 426:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.