Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Zupa gulaszowa z kociołka
Pierwszą potrawę Ewa Wachowicz robi na żywym ogniu w kociołku. Gotuje karmuszkę, czyli regionalną zupę gulaszową z Warmii i Mazur. Do żeliwnego naczynia gospodyni wrzuca: smalec gęsi, łopatkę wieprzową, boczek wędzony, cebulę, marchewkę, pietruszkę, kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, sól, fasolę „Piękny Jaś”, przecier pomidorowy, gałązki majeranku, śmietanę 18% i mąkę. Zupę najlepiej podawać z domowym pieczywem.
Wołowina duszona w słoiku
Po regionalnej zupie z Warmii i Mazur gospodyni zaprasza na wołowinę duszoną w warzywach. Tym razem to potrawa z kuchni austriackiej, ale gospodyni zrobi ją inaczej, niż przygotowują ją w Wiedniu. Danie jest duszone w słoiku! Do przyrządzenia tego posiłku należy przyszykować: steki wołowe z antrykotu, sól, pieprz, słodką paprykę wędzoną, cebule, czosnek, małe pomidorki, marchewki, pietruszki, tymianek, liście laurowe, ziele angielskie i oliwę. Antrykot duszony w słoiku najlepiej smakuje ze świeżym wiejskim pieczywem.
Marynowana cukinia
Ponadto Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić pikle z cukinii. Do słoików oprócz cukinii trafią: sól, kolendra, gorczyca, pieprz kolorowy, curry i czosnek. A składniki zalewy to: woda, cukier, ocet, miód i sól.
Deser w kieliszku
Na koniec gospodyni robi brzoskwiniowe ptasie mleczko i w dodatku - na bakier z galaretką! Dlaczego? Ponieważ zastygnie w kieliszku pod skosem. Aby przygotować ten słodki i doskonale prezentujący się rarytas trzeba się zaopatrzyć w następujące składniki: galaretki brzoskwiniowe, morele, białka jajek, sól i mięta do dekoracji.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 429. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 429:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.