Oglądaj Family Food Fight. Pojedynek na smaki online na polsatboxgo.pl.
Pate sable
Składniki:
• 90 g masła
• 40 g cukru pudru
• szczypta soli (0,5 g)
• 25 g mączki migdałowej
• 30 g jajek
• 180 g mąki pszennej 500
• 30 g kakao extra brut
1. Zmrożone masło pokroić w drobną kostkę i połączyć w malakserze z przesianymi sypkimi składnikami. Po wyrobieniu schłodzić.
2. Wałkować między dwoma płatami papieru pergaminowego na grubość 3 mm.
3. Wyciąć koło o średnicy 16 cm i opiec w temp. 170°C przez 12-15 minut.
Biszkopt czekoladowy z malinami
Składniki:
• 120 g mączki migdałowej
• 90 g mąki pszennej 500
• 90 g kakao extra brut
• 90 g liofilizowanej maliny
• 5 g proszku do pieczenia
• 120 g cukru pudru
• 180 g białka
• 90 g żółtka
• 120 g płynnego masła
1. Ubić białko na sztywno z cukrem pudrem i dodać stopniowo żółtka, cały czas ubijając.
2. Następnie delikatnie mieszając, dokładać pozostałe sypkie składniki - po ich wcześniejszym wymieszaniu i przesianiu - oraz płynne masło.
3. Piec w 165°C 20-40 minut.
4. Biszkopt po ostudzeniu pokroić na blaty o grubości 1,5 cm.
Cremoux z malin
• 200 g purée z malin
• 150 g żółtka
• 130 g jajka
• 100 g cukru
• 120 g masła
• 5 g żelatyna w listkach
1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
2. Purée owocowe wymieszać z jajkami i żółtkami, podgrzać do temp. 85°C cały czas mieszając. Odstawić z palnika i dodać namoczoną i wyciśniętą z nadmiaru wody żelatynę. Wymieszać dokładnie.
3. Odstawić do przestudzenia do temp. około 35°C, po czym dodać masło i zblendować do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Konfitura malinowa
Składniki:
• 350 g purée z malin
• 50 g purée z truskawki
• 80 g cukru (1 porcja)
• 160 g cukru (2 porcja)
• 60 g syropu glukozowego
• 15 g pektyny NH
• 20 g soku z cytryny
1. W rondelku wymieszać purée owocowe i podgrzać do temp. 40°C, dodać cukier wymieszany z pektyną i zagotować.
2. Dodać pozostały cukier, syrop glukozowy i zagotować ponownie do temp. 102°C, dodać sok z cytryny i schłodzić.
3. Blendować do uzyskania gładkiej faktury.
Mus z różowej czekolady
Składniki:
• 100 g purée malinowego
• 30 g cukru
• 40 g żółtka
• 15 g żelatyny w listkach
• 300 g czekolady ruby
• 650 g śmietanki 36%
1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.
2. Śmietankę ubić na 3/4.
3. Z żółtka, cukru, purée malinowego wykonać krem angielski, czyli gotować w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, do temp. 85°C, zalać czekoladę powstałym kremem, wymieszać, dodać żelatynę i zblendować.
4. Krem wystudzić do temp. 30°C i dodać na dwa razy ubitą śmietanę.
Krem czekoladowy do obsmarowania tortu
Składniki:
• 500 g czekolady deserowej
• 230 g śmietanki 36%
• 500 g masła
1. Śmietankę z czekoladą podgrzać w mikrofali używając plastikowej misy trzydziestosekundowymi cyklami do rozpuszczenia masy, za każdym razem mieszając.
2. Przestudzić do temp. około 30°C i dodać na czery razy napowietrzone/roztarte wcześniej masło cały czas ubijając masę mikserem do momentu powiększenia objętości.
3. Wysmarować tort z zewnątrz i schłodzić.
Financier donut
Składniki:
• 100 g mąki pszennej 500
• 40 g mączki migdałowej
• 5 g proszku do pieczenia
• 160 g cukru
• 160 g białka
• 100 g rozpuszczonego masła
• 5 g otartej skórki z pomarańczy
• 30 g pokruszonych mrożonych malin
1. Ubić cukier z białkiem na sztywno, dodać przesiane suche składniki, rozpuszczone masło i skórkę z pomarańczy. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Przełożyć do formy na donuty za pomocą worka cukierniczego. Wierzch posypać pokruszonymi mrożonymi malinami. Piec w temp 180°C około 10 minut.
Sposób złożenia tortu
Tort złożyć w formie metalowej nanosząc kolejne warstwy.
1. Kruchy spód posmarować cienką warstwą cremoux malinowego.
2. Nałożyć warstwę biszkoptu, na który wylać cienką warstwę cremoux, nałożyć biszkopt i wyrównać.
3. Rozsmarować warstwę konfitury.
4. Przykryć biszkoptem i nałożyć mus z różowej czekolady.
W ten sposób złożyć tort po sam wierzch przekładając biszkopt musem z różowej czekolady. Tort schłodzić w lodówce. Po wyjęciu obsmarować kremem czekoladowym i udekorować.
Ważne, aby warstwowanie tortu zakończyć biszkoptem, a przed wyjęciem go z formy ogrzać delikatnie rant palnikiem.
„Family Food Fight. Pojedynek na smaki - edycja 1, zobacz odcinek 5:
„Family Food Fight. Pojedynek na smaki” w środę o godz. 20:05 w Telewizji POLSAT.