Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Treściwy gulasz
Gotowanie w swojej krakowskiej kuchni Ewa Wachowicz rozpoczyna od gulaszu na mięsie mielonym i z dużą ilością warzyw. Należy zaopatrzyć się w następujące składniki: mielona wołowina i wieprzowina, cebula, masło klarowane, czosnek, seler naciowy, papryka czerwona, marchewka, krojone pomidory konserwowe w zalewie, oregano, słodka i ostra papryka w proszku, sól, ryż, śmietana i natka pietruszki.
Delikatne zielone placuszki
Na danie główne gospodyni serwuje zaskakujące placuszki bezglutenowe z sosem grzybowym pieczone w piekarniku. Bazą jest brokuł oraz niesamowicie zdrowa kasza jaglana. Do placków trafiają też: wywar jarzynowy, cebula czerwona, czosnek, oliwa, jajka, jogurt grecki, mąka kukurydziana, sól, pieprz i garść koperku. Do tradycyjnego sosu grzybowego są niezbędne: świeże prawdziwki, masło klarowane, szalotki, sól, pieprz, śmietanka 30-36% i natka pietruszki.
Marynowany kalafior z marchewką
W programie Ewa Wachowicz pokazuje także, jak zamarynować kalafiora z dodatkiem marchewki. Do zalewy należy przyszykować: wodę, ocet 10%, cukier, sól, liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego i pieprzu kolorowego oraz kurkumę.
Prosty deser w słoiczku
Po obiedzie czas na szybki, prosty i nieprawdopodobnie smaczny deser w stylu tiramisu z użyciem ciemnego piwa. Ten rarytas zamknięty w małych słoiczkach można przygotować dzień wcześniej, bo smakuje jeszcze lepiej, jak postoi w lodówce. Do przygotowania są potrzebne: serek mascarpone, śmietanka wysokoprocentowa, cukier puder, ekstrakt waniliowy, ciemne piwo, małe okrągłe biszkopty, kakao i maliny - mogą być mrożone.
„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 431:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.