Oglądaj Family Food Fight. Pojedynek na smaki online na polsatboxgo.pl.
Przepisy z podróży
Piotr Gąsowski to obieżyświat, który zwiedził aż siedemdziesiąt dwa kraje i poznał wiele lokalnych potraw. Nie bał się próbować takich dań, jak na przykład prażone mrówki, smażona na głębokim tłuszczu tarantula czy kobra. Ze swoich wypraw przywiózł wiele wspomnień i przepisów. Niektóre z nich trafiły w ręce uczestników programu „Family Food Fight. Pojedynek na smaki”.
Sześć specjalnych dań
Z recepturami bliskimi sercu jurora show zmierzyły się rodziny Krechów, Szatanów, Jeleniów, Ceballo, Bazarnik i Kryścio. Każda z nich na przygotowanie potrawy miała trzydzieści minut, ale wszyscy mogli liczyć na pomoc Piotra Gąsowskiego.
Wyprawa do Grecji
W pierwszym odcinku rodzina Bazarnik, której przypadł specjał z uwielbianej przez jurora Grecji: dolmades - nadziewane liście winogron - z jogurtem i sałatką grecką. Piotr Gąsowski w trakcie gotowania podzielił się z Ryszardem, Izą i ich synem Antkiem osobistą historią z jednej ze swoich wypraw do Hellady i wieloma zwrotami w tamtejszym języku.
Z instrukcjami od jurora
Druga potrawa to placek po węgiersku z polędwiczką wieprzową, na który przepis znalazł się w kuchni rodziny Jeleniów. - Mamy nadzieję, że zachwyci podniebienia pana Piotra - mówili jej członkowie, którzy uwzględnili prośbę jurora i nie dodali do potrawy cebuli. Jaki był efekt ich pracy?
Włoski klasyk
W kolejnej kulinarnej podróży polsko-kubańska rodzina Ceballo, której zadaniem było przygotowanie dania kuchni włoskiej: spaghetti z sosem bolońskim. - Bardzo fajne i łatwe. Damy radę - cieszył się Jonas, syn Anny i Reinaldo.
Cenne wskazówki jurora
Rodzina Kryścio zmierzyła się z potrawą kuchni francuskiej. Na ich stole miała się pojawić polędwica wołowa na purée ziemniaczanym z sosem pieprzowym i szpinakiem. Juror programu zawitał do kuchni drużyny z Podlasia, żeby przekazać wskazówki na temat sposobu przyrządzenia mięsa i opowiedzieć o swoich związkach z Francją.
Pierwsza soljanka w życiu
Rodzina Szatanów w wyprawie na Wschód, bo soljanka to tradycyjna zupa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Piotr Gąsowski uczył się przygotowywania jej od swojej babci i mamy. - My nigdy tego nie gotowaliśmy - mówił Marcin, któremu w kuchni towarzyszyły mama Bożena i kuzynka Kasia.
Rybne wyzwanie
W swojej książce rodzina Krechów znalazła przepis na chowder rybny z łososiem, dorszem oraz krewetkami, co... wzbudziło lekką konsternację uczestników. - Co to jest? - zastanawiali się Hubert, Joanna i ich córka Ewa. Jak sobie poradzili z przygotowaniem popularnej w kuchni anglosaskiej potrawy?
„Family Food Fight. Kulinarne historie Piotra Gąsowskiego” w Polsat Go i Polsat Box Go.