Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Pyszny dyniowy krem
Sezon dyniowy w pełni, dlatego na pierwsze danie jest kremowa zupa z pieczonej dyni i marchewki. Do tej aromatycznej jesiennej potrawy dodajemy jeszcze: ziemniaka, czosnek, sól, oliwę, wodę, białe wytrawne wino, kawałek imbiru, curry, mleczko kokosowe i sok z limonki do smaku. Ten krem Ewa Wachowicz podaje z pesto z natki marchewki, które robiła w 433. odcinku. Jest ono lekko pikantne i fantastycznie pasuje do kremu z dyni i marchewki z orientalną nutą!
Gęsina w czerwonym winie
Danie główne to gęsina duszona w czerwonym winie. Do tego kisiel winogronowy i ryż po persku. Aby przygotować ten pyszny posiłek, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: podwójną pierś gęsi, tymianek, majeranek, wino czerwone wytrawne, kompot malinowy lub sok malinowy rozcieńczony wodą, sól, pieprz, winogrono, cukier trzcinowy, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny, ryż, cebulę, czosnek, oliwę, wywar jarzynowy, szafran i rodzynki.
Gruszkowe słoiki
Jesienią gruszki smakują naprawdę wybornie! Warto wtedy je zamykać w słoikach. Wystarczy wyciąć gniazda nasienne i zalać je miodem oraz wodą. Takie kiszone gruszki można dodawać do sałatek, mięs, serów i nawet deserów!
Bezglutenowe ciasto cytrynowe
Ewa Wachowicz często dostaje prośby od widzów o przepisy na desery bezglutenowe. W tym odcinku gospodyni programu spełnia je zapraszając na cytrynowe ciasto z malinami! W przepisie na ten wypiek znajdują się: jajka, szczypta soli, cukier trzcinowy, masło, cytryna, mąka kukurydziana, proszek do pieczenia i garść świeżych malin.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 434. odcinku programu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 434:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.