Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Domowy chleb na maślance
Co zrobić, aby upiec piękny okrągły chleb? Przede wszystkim potrzebny jest ciężki garnek żeliwny. Na liście składników są: maślanka, drożdże, cukier trzcinowy, mąka orkiszowa jasna, mąka żytnia razowa typ 2000, olej z pestek winogron, woda, sól, sezam jasny i czarny, czarnuszka, siemię lniane i olej ryżowy do natłuszczenia garnka. Po upieczeniu w żeliwnym garnku mamy piękny bochenek pysznego domowego chleba!
Jarskie kotlety ziemniaczane
Do tej bezmięsnej potrawy na danie główne trzeba przygotować: ziemniaki, jajko, mąkę, bułkę tartą, masło klarowane, pieczarki, cebulę, ser z niebieską pleśnią, sól i pieprz. Takie kotlety doskonale smakują z sałatką z pomidorów i cebuli.
Kiszone pomarańcze
Cytrusy były w PRL niebywałym rarytasem i pojawiały się w sklepach najczęściej w okolicy Mikołajek. Teraz mamy ich pod dostatkiem, więc możemy zajadać się nimi do woli lub... zamknąć w słoikach i zalać solanką. Po 3-4 tygodniach będą świetnym dodatkiem zarówno do dań na słodko, jak i do deserów. Do przygotowania kiszonych pomarańczy należy jeszcze przyszykować: sok z cytryn i sok z limonek, sól, korę cynamonu, ziarna kolendry, ziele angielskie, goździki i liść laurowy.
Rustykalna tarta z gruszkami
Do tego wypieku nie jest potrzebna specjalna okrągła forma z falistym brzegiem, ponieważ ciasto idzie do piecyka na zwykłej blasze piekarnikowej. A w przepisie znajdują się: mąka, cukier, masło, szczypta soli, jajko, śmietana, płatki migdałowe, gruszki, sok z cytryny, cynamon, cukier wanilinowy i bułka tarta.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 438. odcinku programu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 438:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.