Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Fasola z suszonymi śliwkami
Na początek znane i lubiane danie. Jednak tym razem Ewa Wachowicz przyrządza tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle. Gotuje zupę fasolową z dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji są: fasola „Piękny Jaś”, majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.
Karp w wigilijnym paprykarzu
Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też go przyrządza, a następnie znajdzie się on w paprykarzu. Do tej propozycji na świąteczny stół trzeba przygotować: filety z karpia, ryż, cebulę, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno - jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie!
Karmelizowana cytryna jako dodatek do deserów
W programie Ewa Wachowicz pokazuje też, jak samemu bardzo szybko przygotować niesamowicie smaczny i efektowny dodatek do świątecznych ciast i deserów. Aby razem z gospodynią zrobić karmelizowaną cytrynę, trzeba tylko sięgnąć po cytryny i cukier trzcinowy!
Tradycyjny świąteczny deser
Na koniec gospodyni zaprasza na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii są: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna.
„Ewa gotuje” - zobacz odcinek 440:
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.