Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
- Co nowego w kolejnym, wiosennym sezonie „Ewa gotuje”?
- Tradycyjnie pojawią się dobre, domowe, sprawdzone przepisy w oparciu o regionalne produkty. Ale będą również kulinarne podróże po świecie. Ostatnimi czasy bardziej skupiałam się na polskich produktach i przepisach, dlatego postanowiłam, że przypomnę kilka sprawdzonych receptur z różnych stron świata, które odkryłam przy okazji moich wędrówek górskich. Zrobię chociażby wspaniałe ceviche, które pochodzi z Ameryki Południowej, ale z naszego regionalnego pstrąga zawojskiego. Zapewniam, że będzie domowo, pysznie, praktycznie, ale też zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi.
- No właśnie... czy w tym sezonie jest motyw żywieniowy, który będzie przewodził odcinkom?
- Wszystkie przepisy i dania, które proponuję, uwzględniają naturalny rytm przyrody, przygotowane są w duchu ekologii i modnego ostatnio „zero waste”, ale którego prekursorkami były nasze babki i mamy. One nie znały tego trendu, ale były w stanie wykorzystać wszystko, co było w kuchni i nic się nie marnowało. Powracam do tego motywu, ponieważ w Polsce wyrzuca się nieprawdopodobnie dużo jedzenia, szczególnie w okresie okołoświątecznym i weekendowym, jest to około siedemdziesiąt procent tego, co kupujemy! To zatrważające statystyki. W programie „Ewa gotuje” przemycę kilka rad, jak mądrzej robić zakupy, żeby wykorzystać wszystko, co kupimy.
Wyświetl ten post na Instagramie
- A czy wiosna będzie miała wpływ na pokazywane przez panią przepisy?
- Pory roku są kluczowe podczas mojego gotowania. Uważam, że to, co jest w kuchni musi być zgodne z tym, co dzieje się na zewnątrz. Zupełnie inne warzywa można dostać na przednówku, inne - kiedy zaczyna się wiosna. Dlatego wiosna zdecydowanie będzie zaglądała do moich talerzy. Założę na przykład domową plantację boczniaków, będę pokazywać początki upraw w mojej szklarni przydomowej oraz wybiorę się wiosną do lasu, aby założyć dla zwierząt lizawki bogate w minerały.
- Czy oprócz podróży kulinarnych po świecie, odwiedzin okolicznych miejsc oraz wskazówek w duchu „zero waste” na widzów czekają jeszcze niespodzianki?
- Zawsze na moich widzów czekają niespodzianki (uśmiech). Będę pokazywać naprawdę ciekawe przepisy, które sprawiają, że w kuchni ograniczymy wyrzucanie produktów do minimum. Pokażę, jak zrobić z dojrzałego banana chlebek bananowy, a ze skórki - świetny nawóz do domowych roślin. Jeśli ktoś tego nie zna, na pewno będzie mile zaskoczony. Wrócę też do takiego starego przepisu na syrop na odporność z cebuli, goździków i czosnku, który jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy!
Wyświetl ten post na Instagramie
- Pani ulubiony przepis z tego sezonu?
- Bardzo posmakowały mi churros, które jadłam podczas podróży w Peru. Pomyślałam, że w okresie karnawału ten przepis na smażone ciasto ptysiowe świetnie się sprawdzi. Ciasteczka można podawać z cukrem pudrem albo płynną czekoladą. W domowym churros jestem rozkochana!
Rozmawiała Paula Brzezińska
„Ewa gotuje” od 5 marca w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.