Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Pan con chicharrón
Brzmi tajemniczo? Tymczasem to nic innego, jak pożywna i niezwykle smaczna kanapka, a właściwie solidna buła, wypełniona smażonym boczkiem, batatami i salsą kreolską. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej peruwiańskiej przekąski są: boczek wieprzowy, liście laurowe, czosnek, kilka gałązek mięty, sól, bataty, masło klarowane, bułki, cebula czerwona, papryczka chili, świeża kolendra i sok z limonki.
Regionalny klasyk
Na danie główne gospodyni proponuje kolejny klasyk z odległego Peru - ají de gallina, czyli coś w rodzaju potrawki z kurczaka. Do tej potrawy trzeba przygotować: podwójną pierś z kurczaka, mleko zagęszczone niesłodzone, kromki jasnego pieczywa, cebulę, czosnek, paprykę żółtą, kurkumę i chili w proszku, oliwę, orzechy włoskie, sól, ryż, ziemniaki, jajka, czarne oliwki, kawałek oscypka i natkę pietruszki.
Deser od ulicznych handlarzy
Wreszcie, po peruwiańskim śniadaniu i obiedzie, Ewa Wachowicz zaprasza na latynoski deser. Zresztą nie tylko latynoski, bo churros tak naprawdę wywodzą się z Hiszpanii. W Peru dostaniemy je niemal na każdym rogu, ponieważ oferowane są przez ulicznych handlarzy. W przepisie na chrupiące paluszki są: masło, woda, cukier zwykły i wanilinowy, mąka, sól, jajka, olej oraz cukier puder z cynamonem do posypania. Churros można podawać z sosem czekoladowym, do którego potrzebna jest śmietanka i gorzka czekolada.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 442. odcinku programu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.