2022-03-11

„Ewa gotuje”: Kolorowe potrawy z różnych stron świata

Ewa Wachowicz gotuje egzotycznie, ale zawsze z najlepszych polskich składników. Na początek gospodyni pokazuje, jak zrobić ceviche, czyli przekąskę z surowej ryby. Następnie zaprasza na lomo saltado - polędwicę soloną. Z kolei na deser piecze niezwykle smaczny sernik baskijski. W swoim autorskim programie dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników potraw.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Nieoczywista przystawka
Na początek gospodyni przygotowuje ceviche. Ta przystawka na zimno jest bardzo popularna w całej Ameryce Południowej, a robi się ją z surowej ryby. Jak więc łatwo się domyślić, warunkiem koniecznym do odniesienia kulinarnego sukcesu jest to, żeby była ona wyjątkowo świeża - najlepiej złowiona dosłownie na chwilę przed przyrządzeniem. Dlatego też pod Babią Górą ten latynoski przysmak powstaje z miejscowego pstrąga. W okolicy są bowiem stawy hodowlane. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej pysznej przekąski widnieja: filety z pstrąga, papryczka chilli, czosnek, pęczek kolendry, sól, sok z limonek, oliwa i do podania grzanki na maśle.

Danie peruwiańskiej kuchni chińskiej
Na obiad gospodyni proponuje kolejną potrawę o egzotycznie brzmiącej nazwie, czyli lomo saltado. To jedno z najpopularniejszych dań peruwiańskiej kuchni... chińskiej, która u podnóża Andów znana jest jako chifa! Do jej przyrządzenia trzeba przygotować: polędwicę wołową, olej do smażenia, cebule czerwone, szalotki, paprykę żółtą, czosnek, pomidory, pęczek kolendry, olej, ocet winny, sos sojowy, mielony kumin, sól, pieprz i do podania ryż.

Ziemniaki w innym wydaniu
Autorka programu pokazuje też, co zrobić z ziemniakami „z wczoraj”, przerabiając poczciwe kartofle na góralskie placki ziemniaczane z blachy. Tak znajdują swoje miejsce w menu następnego dnia! Do tej potrawy trafiają również: jajko, maślanka, mąka. Wyśmienicie smakują z ceviche!

Sernik ze stolicy Kraju Basków
Czas na deser! Ewa Wachowicz piecze niezwykle smaczny sernik baskijski, na który receptura powstała przed laty w jednej z restauracji w San Sebastian - stolicy Kraju Basków. W przepisie na ten przysmak są: ciasteczka, na przykład z kakao, masło, twaróg sernikowy, ekstrakt waniliowy, cukier, sól, jajka, mąka kukurydziana i śmietanka kremówka 36%.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 443. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę  o godz. 10:00 w Telewizji POLSAT.