2022-03-18

„Ewa gotuje”: Odrobina egzotyki w kuchni na przednówku

Ewa Wachowicz pokazuje, jak przyrządzić dania z odległych zakątków świata. Gotowanie zaczyna od zupy na orientalną nutę. Przygotowuje pikantny krem z batatów i soczewicy. Na danie główne piecze udko indyka z sosem czekoladowym. Z kolei na deser gospodyni proponuje ensaimadę, czyli zakręcone jak skorupa ślimaka ciasto drożdżowe z Majorki.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Tajski krem z batatów i soczewicy
Na przednówku warto poprawić sobie humor przepisami z ciepłych zakątków świata! Dlatego na pierwsze danie Ewa Wachowicz przygotowuje tajski krem z batatów i soczewicy. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: bataty, cebula, czosnek, olej ryżowy, soczewica, wywar jarzynowy, curry, sos sojowy, kawałek imbiru, pomidory krojone w zalewie, mleczko kokosowe i sok z limonki. Zupę podajemy z ryżem, prażonymi płatkami migdałów, papryczką chili i kolendrą.

Indyk w sosie z czekolady, chili i pomidorów
Na danie główne gospodyni przyrządza indyka w sosie mole. Do tego dania trzeba przygotować: udziec z indyka (bez kości), sól, pieprz, słodką i ostrą paprykę w proszku, olej arachidowy, cebulę, czosnek, czekoladę gorzką, świeżą paprykę czerwoną i papryczkę chili, szalotkę, ziarna kolendry, sezam, goździki, cynamon, gałązkę rozmarynu, rodzynki, orzeszki ziemne. Dodatkiem są frytki z pietruszki, śliwki w marynacie i rozmaryn.

Tradycyjne hiszpańskie ciasto maślane
Po obiedzie Ewa Wachowicz piecze ensaimadę. W przepisie na ten deser znajdują się: mąka, cukier, drożdże, mleko, jajka, żółtko, sól, smalec i cukier puder do dekoracji, a do podania powidła lub konfitura.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 444. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę  o godz. 9:50 w Telewizji POLSAT.