2022-03-25

„Ewa gotuje”: Sprawdzone klasyki śródziemnomorskie

Ewy Wachowicz proponuje smaczne i proste dania jednej z najzdrowszych kuchni świata. Zaczyna od portugalskiej caldo verde, czyli zielonej zupy z jarmużu. Na drugie danie kataloński, chodź tak naprawdę wywodzący się z kuchni francuskiej, gulasz cielęcy. Z kolei po obiedzie gospodyni zaprasza na zaskakujące ciasto z dodatkiem korzenia poczciwej pietruszki. W programie także przepis na domowy syrop na gardło.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Portugalska zupa z jarmużem
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz gotuje caldo verde z jarmużem. W Portugalii do tej zupy dodaje się specyficzną czarną kapustę, ale prawda jest taka, że tamtejsze gospodynie wrzucają do caldo verde to, co akurat wyrośnie im w przydomowym ogródku. Taka zamiana jednego ze składników jest więc po prostu dostosowaniem zagranicznej receptury do naszych realiów. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: ziemniaki, kilka dużych liści jarmużu, cebula, czosnek, olej, wywar jarzynowy, kiełbasa chorizo, przecier pomidorowy i natka pietruszki.

Kataloński gulasz
Na danie główne gospodyni proponuje fricando, czyli kataloński gulasz cielęcy. W oryginale dorzuca się do niego rosnące dziko grzybki przypominające nieco nasze polne pieczarki, jednakże Ewa Wachowicz zastępuje je suszonymi grzybami leśnymi. Do tego posiłku trzeba przygotować: cielęcinę, sól, pieprz, mąkę, olej, cebulę, czosnek, pomidory krojone z puszki, liść laurowy, suszone grzyby, białe wino, orzeszki piniowe i pieczywo do podania.

Domowy syrop i ciasto pietruszkowe
W odcinku Ewa Wachowicz zdradza także przepis na domowy syrop na ból gardła - z cebuli, czosnku, goździków, miodu oraz imbiru. Na koniec autorka programu piecze oryginalne ciasto pietruszkowe z olejem i kremem śmietankowym. W przepisie na ten deser znajdują się: mąka, soda, jajka, cukier, olej rzepakowy, pietruszka, kawałek imbiru, skórka i sok z cytryny, płatki kukurydziane, serek śmietankowy i cukier puder.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 445. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę  o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.