Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Portugalska zupa z jarmużem
Na pierwsze danie Ewa Wachowicz gotuje caldo verde z jarmużem. W Portugalii do tej zupy dodaje się specyficzną czarną kapustę, ale prawda jest taka, że tamtejsze gospodynie wrzucają do caldo verde to, co akurat wyrośnie im w przydomowym ogródku. Taka zamiana jednego ze składników jest więc po prostu dostosowaniem zagranicznej receptury do naszych realiów. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: ziemniaki, kilka dużych liści jarmużu, cebula, czosnek, olej, wywar jarzynowy, kiełbasa chorizo, przecier pomidorowy i natka pietruszki.
Kataloński gulasz
Na danie główne gospodyni proponuje fricando, czyli kataloński gulasz cielęcy. W oryginale dorzuca się do niego rosnące dziko grzybki przypominające nieco nasze polne pieczarki, jednakże Ewa Wachowicz zastępuje je suszonymi grzybami leśnymi. Do tego posiłku trzeba przygotować: cielęcinę, sól, pieprz, mąkę, olej, cebulę, czosnek, pomidory krojone z puszki, liść laurowy, suszone grzyby, białe wino, orzeszki piniowe i pieczywo do podania.
Domowy syrop i ciasto pietruszkowe
W odcinku Ewa Wachowicz zdradza także przepis na domowy syrop na ból gardła - z cebuli, czosnku, goździków, miodu oraz imbiru. Na koniec autorka programu piecze oryginalne ciasto pietruszkowe z olejem i kremem śmietankowym. W przepisie na ten deser znajdują się: mąka, soda, jajka, cukier, olej rzepakowy, pietruszka, kawałek imbiru, skórka i sok z cytryny, płatki kukurydziane, serek śmietankowy i cukier puder.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 445. odcinku programu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.