Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Flaczki z gęsich pipek
Kwiecień plecień, więc w kuchni Ewy też delikatny miszmasz. Na początek Ewa Wachowicz gotuje flaczki z gęsich pipek - tak w Krakowie mówi się na żołądki. Potrawę robi na solidnym wywarze z gęsiego uda. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tego dania są: gęsie żołądki i udko, marchewka, pietruszka, seler, por, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, imbir i gałka muszkatołowa w proszku oraz ostra i słodka papryka, masło, mąka, sól, pieprz. Natomiast do podania pieczywo i natka pietruszki.
Boczniaki w cieście
Na danie główne gospodyni przygotowuje boczniaki w cieście naleśnikowym, czyli coś w rodzaju eskalopków dla jaroszy. Do tego posiłku trzeba przygotować: boczniaki, jajka, mąkę, mleko, sól, masło klarowane. Podawać z ziemniakami z koperkiem oraz marchewką duszoną z groszkiem.
Deser po włosku
Ewa Wachowicz dzieli się także przepisem na konfiturę z bananów. Składniki to: banany, woda, laska wanilii i sok z cytryny. I na koniec deser po włosku. Gospodyni przygotowuje sycylijskie cannoli, czyli smażone w głębokim tłuszczu rurki wypełnione kremem na bazie sera ricotta, z dodatkiem kawałków czekolady i pistacji. Ciemny kolor ciasta, z którego robione są cannoli, to zasługa wina Marsala. W przepisie na włoski przysmak są: mąka, cukier puder, cynamon, smalec, jajka, spirytus, wino Marsala, serek ricotta, cukier waniliowy, gorzka czekolada i pistacje.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 446. odcinku programu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:20 w Telewizji POLSAT.