Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Smacznie i pożywnie
Pierwsze danie, które proponuje Ewa Wachowicz to zupa cytrynowo-koperkowa z ryżem i pulpetami. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: marchewka, cebula, masło klarowane, rosół z kurczaka, ryż, koperek, śmietanka 30%, sok z cytryny, mielona łopatka wieprzowa, szalotka, czerstwa kajzerka namoczona w mleku, jajko i mięta.
Szparagi w roli głównej
Na obiad gospodyni przygotowuje niezwykle smaczną tartę na kruchym spodzie - naszpikowaną zielonymi szparagami i serem żółtym. Składniki tego posiłku to: mąka, masło, jajka, sól, szparagi, śmietana 12-18%, ser żółty, gałka muszkatołowa, sól i pieprz.
Tradycyjne wędzenie
Ewa Wachowicz pokazuje także, jak domowym sposobem zamarynować i uwędzić pstrąga oraz halibuta. Najpierw trzeba umieścić ryby w solance, następnie osuszyć, nabić na haki i powiesić w wędzarni. Tak przygotowane można jeść na ciepło lub wystudzić i dodać do sałaty lub pasty kanapkowej.
Pływające wyspy na deser
Ten zagadkowy przysmak to nic innego, jak gotowane w gorącym mleku pianki z białek podane na sosie waniliowym. Słodkie wyspy warto udekorować nitkami z karmelu. W przepisie na ten zniewalający klasyk kuchni francuskiej znajdują się: mleko, jajka, cukier puder, laska wanilii, ekstrakt waniliowy, mąka ziemniaczana oraz cukier do karmelizowania.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 451. odcinku programu „Ewa gotuje”!
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.