2022-05-13

„Ewa gotuje”: Przepisy sprzed lat ze szczyptą nowoczesności

Ewa Wachowicz przypomina pierwsze polskie street-foody, ale w nowym wydaniu. Na przystawkę zapiekanki na bagietkach - ten hit podany jest z autorskim sosem. Kolejną potrawą jest błyskawiczna wiosenna zupa kalafiorowa. Danie główne jest przygotowane w duchu kuchni zero waste. Z kolei na deser gospodyni proponuje biszkopciki na białkach. W programie „Ewa gotuje” autorka dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Zapiekanki z sosem holenderskim i szczypiorkiem
Młodsi telewidzowie pewnie nie pamiętają czasów zaraz po zmianie ustroju, kiedy to można było nabyć drogą kupna pierwsze polskie street-foody, a wśród nich burgery, hot-dogi i... zapiekanki. Absolutnym hitem były te na bagietkach, czyli bardzo długim, białym pieczywie. Dokładnie takie Ewa Wachowicz robi w programie! Jednak żeby było trochę inaczej niż za dawnych lat, zapiekanki zamiast z ketchupem czy majonezem, zostają podane z sosem holenderskim i szczypiorkiem. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej potrawy są: bagietka, pieczarki, cebula, masło klarowane, sól, pieprz, żółty ser i szczypiorek. Do sosu holenderskiego trafią: żółtka, masło, sok z cytryny, sól i estragon.

Wiosenna zupa z włoskim twisem
Po przekąsce pora na obiad. Na pierwsze danie jest błyskawiczna wiosenna zupa kalafiorowa - co ciekawe zabielona i zagęszczona nie śmietaną a serkiem mascarpone. Składniki tego posiłku to: kalafior, ziemniaki, marchewka, dymka ze szczypiorem, masło klarowane, wywar jarzynowy, serek mascarpone, koperek, sól i pieprz.

Naleśniki zapiekane po bolońsku
Ewa Wachowicz wykorzystuje naleśniki z poprzedniego obiadu. Nakłada na nie sos boloński, zwija jak krokiety, umieszcza w naczyniu żaroodpornym, polewa beszamelem, dodaje mozzarellę i zapieka. Do wykonania tego dania w duchu kuchni zero waste potrzebne są następujące produkty: kilka naleśników z wczoraj, mielona wołowina, puszka pomidorów krojonych, cebula, czosnek, masło klarowane, oregano, bazylia, sól, pieprz, masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa, tarta mozzarella i świeża bazylia.

Szybka przekąska na ciepło
Gospodyni pokazuje także, jak uwędzić biały ser. Wystarczy przygotować kilka zwartych kawałków sera białego, czarnuszkę, suszony czosnek niedźwiedzi oraz solankę.

Biszkopciki na białkach
Na deser gospodyni proponuje ciasteczka przełożone kremem paryskim. W przepisie na słodką przekąskę znajdują się: białka, sól, cukier trzcinowy i cukier waniliowy, mąka, proszek do pieczenia, kurkuma, masło, czekolada gorzka i śmietanka 30 procent.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 452. odcinku programu „Ewa gotuje”!

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:00 w Telewizji POLSAT.