Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Chuda Jewa
Czy mając kilka prostych składników, takich jak serwatka, maślanka, śmietana, góralska bryndza, cebula i czosnek oraz kawałek boczku lub słoniny można przygotować wyśmienitą regionalną zupę? Jak najbardziej! Pod warunkiem, że sięgniemy po recepturę na serulę, która w Beskidzie Śląskim znana jest jako „Chuda Jewa”. I właśnie od takiej potrawy zaczyna Ewa Wachowicz.
Poleśniki
Na danie główne placki ziemniaczane. - Lubicie? Ja uwielbiam! - zdradza autorka programu. - Przyznam jednak, że w tej potrawie zawsze przeszkadzała mi jedna rzecz: nadmiar tłuszczu po usmażeniu. Ale i na to jest rada. Wystarczy masę kartoflaną nałożyć do liści kapusty i włożyć do piekarnika - dodaje. W ten sposób powstają beskidzkie poleśniki.
Buchta
Po góralskich specjałach Ewa Wachowicz zaprasza na tradycyjną drożdżową buchtę z rodzynkami. Deser różni się nieco od beskidzkiego oryginału, bowiem powstaje z połączenia ciasno ułożonych bułeczek. To powoduje, że po upieczeniu nie jest potrzebny nóż, bo zgrabne kawałki wystarczy oderwać od siebie.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 457. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.