Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Ajlauf zupa
Ewa Wachowicz często powtarza, że w jej kuchni nic nie może się zmarnować. Wielokrotnie wykorzystuje na przykład rosół z poprzedniego obiadu do przygotowania zupełnie nowej potrawy, ale chyba nigdy nie robiła wczorajszego bulionu z… lanymi kluskami. - Właściwie to nie robiłam przed kamerą, bo ciasto „kładłam” na gorący wywar nie raz i nie dwa. Ale nie podejrzewałam, że w ten sposób gotuję jedną z najbardziej znanych śląskich zup - uściśla autorka programu, zdradzając, że odcinek rozpoczyna się od tradycyjnego ajlaufu.
Garnuszek górnika
Po takiej błyskawicznej zupie w stylu zero waste Ewa Wachowicz zaprasza na potrawę, która w wielu śląskich domach robiona jest na wszelkiego rodzaju uroczystości rodzinne, a zwie się garnuszkiem górnika. Cóż to takiego? Otóż są to dwa rodzaje mięs, najczęściej wołowina i wieprzowina, zapieczone w pomidorowo-jarzynowym sosie.
Jabłka w szlafrokach
Na deser intrygujące jabłka w… szlafrokach. To nic innego jak poczciwe owoce jabłoni nadziane powidłami i otulone ciastem francuskim.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 458. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.