Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Zupa z cukinii i kopru włoskiego
Gotowanie Ewa Wachowicz zaczyna od bardzo smacznego kremu z ziemniaków, cukinii i kopru włoskiego. - Fenkuł jest bardzo wdzięcznym warzywem. Można go gotować, grillować, jak też jeść na surowo. Zawiera bardzo dużo olejku o charakterystycznym anyżowym aromacie i dlatego używany jest jako jarzyna lub przyprawa - wyjaśnia autorka programu.
Roladki z pstrąga
Na danie główne gospodyni przyrządza inspirowane roladą śląską roladki rybne w sosie koperkowym - faszerowane tapenadą, czyli hiszpańską pastą z oliwek. Do potrawy używa pstrąga z miejscowej hodowli, ale równie dobrze mogą to być filety z innej ryby.
Ciasto rafaello
Deser jest równie prosty, co zaskakujący. Wykorzystując masło, jajka, budyń, cukier, wiórki kokosowe, migdały, mleko, gorzką czekoladę i herbatniki Ewa Wachowicz robi niezwykle smaczne ciasto, które nie wymaga pieczenia.
Zapasy na zimowe miesiące
Widzowie dowiadują się także, jak zrobić i zawekować domowy przecier pomidorowy, aby był trwały i przechował najlepsze smaki lata do potraw gotowanych zimą.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 459. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.