2022-10-07

„Ewa gotuje”: Potrawy inspirowane smakami świata

W 460. odcinku zmodyfikowane dania kuchni orientalnej, włoskiej i francuskiej, dopasowane do polskich realiów. Gościem Ewy Wachowicz jest Adam Borowicz. Znany propagator kuchni śląskiej oraz znawca owoców morza w programie zdradza swoje sekretne sposoby na przygotowanie krewetek i muli. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Ramen warzywny
- Choć uwielbiam polską kuchnię, to od czasu do czasu chętnie sięgam po przepisy z różnych stron świata. Zdarza się jednak, że mocno je modyfikuję, wykorzystując to, co w danej chwili akurat mam pod ręką lub mogę kupić w lokalnym sklepiku - zapowiada odcinek Ewa Wachowicz. Na pierwsze danie autorka programu gotuje ramen, czyli orientalny bulion. W programie robiła już taką zupę na indyku, więc tym razem proponuje bezmięsną wersję tego azjatyckiego rosołu.

Zapiekanka ziemniaczana w stylu lasagne
Kolejna potrawa to z kolei inspiracja kuchnią włoską. Ewa Wachowicz pokazuje, jak przyrządzić zapiekankę ziemniaczaną w stylu lasagne, w której płaty makaronu są zastąpione przez poczciwe kartofle.

Francuskie clafoutis
Brzmi wytwornie, a to po prostu owoce zapieczone w cieście na… naleśniki! - Wedle oryginalnej receptury do dania powinno się użyć świeżych czereśni, najlepiej takich prosto z drzewa. Ja drzewek owocowych jeszcze się nie dorobiłam, zresztą nie jestem pewna czy w surowym górskim klimacie miałyby szansę obrodzić, ale za to na bazarku dostałam piękne morele. A jeżyny udało mi się jeszcze zebrać w lesie i to dosłownie kilkaset metrów za domem - mówi autorka programu. - Zresztą zachęcam do tego, żeby pokombinować z różnymi owocami. Jabłka, gruszki, a nawet żurawina czy węgierki powinny świetnie pasować do tego deseru - dodaje gospodyni.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 460. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.