Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Kiszona kapusta
Ewa Wachowicz często zachęca do jedzenia kiszonek. Widzom pokazywała już, że tak konserwować można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Dotychczas w programie „Ewa gotuje” nie było jednak klasyki kiszenia! - Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym czynny udział. To właśnie do mnie należało ugniatanie w beczce. Dlatego kolejny odcinek zaczynam właśnie od przygotowania takiego produktu - zdradza gospodyni.
Krem z pieczonych pieczarek
To danie Ewa Wachowicz podaje z grzankami, które zapieka z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone. - Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak - podpowiada.
Filet indyczy z piekarnika
Na drugie danie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka - a jakże - z kapusty.
Placek tarty z orzechami i kakao
Na deser Ewa Wachowicz proponuje placek tarty z orzechami i kakao wedle sprawdzonego przepisu sprzed lat.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 463. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.