2022-11-04

„Ewa gotuje”: Magia warzyw korzeniowych i kapusty

Bogactwo sezonowych jesiennych produktów w przepisach na pełny obiad ze smakowitym deserem. W programie receptury na krem z pieczonych warzyw, żeberka w jesiennej odsłonie i efektowną drożdżówkę z serem. Gospodyni dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników potraw. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Krem z pieczonych warzyw
Jesienią warzywa korzeniowe są wyjątkowo smaczne, więc kolejny odcinek „Ewa gotuje” zaczyna się od przyrządzenia kremu z pieczonych jarzyn. Ale żeby było wyjątkowo, to zupa zostaje podana z prażonymi płatkami oraz karmelizowaną w maśle i miodzie gruszką z dodatkiem papryczki chili.

Żeberka w kapuście
Najpierw lekko obsmażone, następnie zapieczone w kiszonej kapuście z żurawiną i suszonymi leśnymi grzybami. A do tego jeszcze solidna porcja ziemniaków ugotowanych w mundurkach.

Wieniec drożdżowy z serem
Po obiedzie obowiązkowo coś słodkiego. Ewa Wachowicz piecze drożdżówkę z serem, ale zanim ciasto trafia do piekarnika, zostaje podzielone na dwie części i fikuśnie zaplecione w ten sposób, by powstał wieniec.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 464. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.