2022-11-11

„Ewa gotuje”: Świeże sezonowe specjały z lasu i gospodarstwa

Trzy razy „G” w przepisach Ewy Wachowicz na jesienny stół. W odcinku przepisy na sezonowe skarby: leśne grzyby, tradycyjną dla listopada gęsinę i słodkie dojrzałe gruszki. Te produkty pozwolą skomponować pełny obiad z deserem. Prowadząca dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników. „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Cappuccino z grzybów leśnych
Ewa Wachowicz wiele razy podkreślała, że w kuchni ceni sobie sezonowość i chętnie sięga po składniki, które ma pod ręką o danej porze roku. A że jesienią lasy są pełne grzybów, to gotowanie zaczyna od grzybowego... cappuccino. Skąd ta nazwa? Otóż grzybowy krem do złudzenia przypomina włoską kawę ze spienionym mlekiem. Tyle tylko, że piankę zastępuje bita śmietana, a zamiast dekoracji z kakao czy cynamonu jest drobno posiekana natka pietruszki.

Filet z gęsi z sosem żurawinowym
Jesień to również znakomity czas na potrawy z gęsiny. Dlatego też zaraz po zupie gospodyni programu zaprasza na filet z piersi podany z sosem żurawinowym na czerwonym winie oraz kaszą zabarwioną buraczkami.

Rolada z gruszkami
Na deser rolada gruszkowa, upieczona zgodnie z recepturą autorstwa mamy Ewy Wachowicz. Przy czym w odróżnieniu od wersji pierwotnej, ciasto zdobi polewa czekoladowa, a nie cukier puder.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 465. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.