2022-11-18

„Ewa gotuje”: Zaskakujący w szczegółach, ale szybki obiad

Niezbyt wymagający w przygotowaniu obiad z dość przewrotnymi recepturami. Zupa warzywno-owocowa, pieczone leczo i drożdżówki, ale bez drożdży. Ciekawe? Warto poznać te oryginalne i zaskakujące propozycje Ewy Wachowicz. Prowadząca dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Krem z porów i gruszek
Na pierwsze danie gospodyni programu proponuje błyskawiczny krem z porów i gruszek, który podaje z pieczonym boczkiem i smażonymi krążkami cebuli.

Leczo z piekarnika
Na danie główne jest leczo. Co ciekawe nie z garnka czy kociołka a z... piekarnika! - Bardzo lubię wszelkiego rodzaju gulasze, bo to potrawy jednogarnkowe, które można przygotować sobie wcześniej i odgrzać, gdy przyjdzie nam ochota lub pojawią się goście. To leczo, a leczo to też rodzaj gulaszu czy jak kto woli ragoût, jest pod tym względem jeszcze wygodniejsze, bo wystarczy wstawić je do piekarnika - mówi autorka.

Bułeczki serowe
Na deser Ewa Wachowicz piecze bułeczki serowe z owocami. Wyglądają jak drożdżówki, ale drożdży w nich nie znajdziemy. A ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilkanaście minut. Rzecz jasna, jeśli nie liczyć czasu potrzebnego na pieczenie.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 466. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.