Początki programu
Emisja pierwszego odcinka autorskiego kulinarnego programu „Ewa gotuje” miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku. Widzowie mogli zobaczyć, co Ewa Wachowicz, znana im wcześniej jako miss, prezenterka telewizyjna i rzecznik rządu, szykuje na Wigilię. Był to karp przyrządzony klasycznie, a z obecnej perspektywy dorobku programu, wyjątkowo skromnie: obtoczony w mące i smażony na patelni.
Jeszcze więcej przepisów
Jak wspomina Ewa Wachowicz, tempo programu było wtedy inne. - Kiedy zaczynałam, w programie były praktycznie zawsze dwie potrawy: słona i słodka, a wypełniało to cały odcinek. Teraz potrafię zrobić przystawkę, zupę, drugie danie i deser i jeszcze na przykład lemoniadę - opowiada POLSAT.PL. - Wszystko biegnie szybciej, zmienił się sposób montażu, sposób opowieści kamery - dodaje twórczyni programu.
Boże Narodzenie latem
Tak naprawdę premierowy, pilotowy odcinek nakręcono w prywatnym mieszkaniu Ewy Wachowicz w Krakowie kilka miesięcy wcześniej, latem! Tworząc serię, Ewa Wachowicz miała już doświadczenie jako producentka innych produkcji kulinarnych i sama występowała jako prowadząca w telewizji.
Imponujący dorobek
Od tamtej pory prowadząca stała się przewodniczką widzów po kulinarnym świecie. Nie tylko pokazywała przepisy, ale też skłaniała ich do sięgnięcia po sezonowe i lokalne produkty. W ciągu piętnastu lat pracy nad programem „Ewa gotuje” gospodyni w blisko 500 odcinkach podała prawie 1500 przepisów na potrawy, które jak zdradza, zawsze muszą wyjść podczas nagrania.
Więcej wspomnień w specjalnym jubileuszowym odcinku „Ewa gotuje” w sobotę 10 grudnia o godz. 10:10 w Polsacie.
Czytaj więcej: 30 lat Polsatu
„Wielka Gala Jubileuszowa w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej” - zobacz:
Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial
Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat