Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Ursusem do telewizji
Początki były dość nietypowe, ponieważ jeden z programów informacyjnych pokazał młodziutką dziewczynę z Klęczan koło Gorlic jadącą… traktorem! I właśnie z tego powodu świąteczny odcinek programu zaczyna się od przejażdżki pięknie odrestaurowanym Ursusem.
Urodziny programu
To nie jedyna rocznica, bo 15 lat po założeniu korony najpiękniejszej Polki, nasza Miss nagrała pierwszy materiał do autorskiego, kulinarnego programu „Ewa gotuje”. Inauguracyjny odcinek miał emisję tuż przed Wigilią Bożego Narodzenia, drugi zaraz przed Sylwestrem. Jak łatwo policzyć, Ewa Wachowicz gotuje już piętnasty rok z rzędu, goszcząc w domach widzów co sobotę.
Rosół królewski
Z okazji jubileuszu autorka programu postanowiła sięgnąć po trzy sprawdzone receptury oraz produkty, których wielokrotnie używała przed kamerą. Zaczyna od solidnego rosołu, potrawy, bez której nie wyobraża sobie współczesnej kuchni polskiej. Ale ten bulion nie jest zwykłym wywarem na mięsie i warzywach, ponieważ z okazji jubileuszu programu Ewa Wachowicz robi rosół królewski: z pieczarkami, jajkiem poszetowym i smażoną wątróbką.
Gołąbki z karpiem
Na danie główne ryba. W grudniu 2007 roku, w pierwszym odcinku programu, Ewa Wachowicz przyrządziła wigilijnego karpia. Zrobiła go wedle bodaj najprostszej receptury: podzieliła na dzwonka, obtoczyła w mące i usmażyła na mocno rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła. Od tamtej pory po karpia sięgała kilkanaście razy. Faszerowała go leśnymi grzybami, mieliła do paprykarza, gotowała na nim zupę, studziła w galarecie, a nawet wędziła, dodawała do sałatki, „kłóciła” z serem, robiąc „awanturkę”. Tym razem zaprasza na karpia zawiniętego w liście kapusty! Innymi słowy, robi gołąbki. A podaje je z sosem grzybowym.
Ciasteczka słoneczka i tort
Na deser są ciasteczka-słoneczka. Kiedyś, będąc gościem w programie „Bezludna wyspa”, Ewa Wachowicz poczęstowała nimi Ninę Terentiew. Przepis na ten wypiek znalazł się później w jej pierwszej książce kucharskiej. Te same słodkości przygotowała również w drugim odcinku „Ewa gotuje”. Wówczas słoneczka przełożyła masą kawową i obtoczyła w kokosie. Piętnaście lat później robi trochę inaczej: masę zastępują powidła, a kokos - drobno zmielone orzechy włoskie.
Rzecz jasna w odcinku musi być też tort. Tym razem jednak nie przygotowuje go prowadząca, ponieważ specjalnie dla niej piętrowe ciasto postanowiła zamówić ekipa realizująca program.
Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 469. odcinku programu „Ewa gotuje”.
„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.