2022-12-16

„Ewa gotuje”: Specjalna zupa, ryba i ciasto na świąteczny stół

Czas na przepisy i domowe obowiązki poprzedzające Boże Narodzenie. Ewa Wachowicz przygotowuje się bowiem do świąt zarówno w ogrodzie, gdzie w doniczkach pojawiają się choinki, jak i w domu, robiąc dekoracje. Najwięcej jednak jak zwykle dzieje się w kuchni. Co w tym roku trafi do wyjątkowego wigilijnego menu? „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie.

Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.

Zupa migdałowa z kulkami ryżowymi
Pierwsza potrawa to niebywale aromatyczna zupa migdałowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Co ciekawe, gospodyni podaje ją z kulkami ulepionymi z ryżu ugotowanego z dodatkiem maku.

Ryba w warzywach z ananasem
Na danie główne dorsz w warzywach. Podobny nieco do ryby po grecku, choć dzięki dodaniu curry i ananasa bardziej egzotyczny.

Sernik z brzoskwiniami i kruszonką kokosową
Na deser gospodyni proponuje sernik „na bogato”. A na bogato dlatego, że do masy, która przykrywa gęsto ułożone połówki brzoskwiń, zużywa ponad kilogram twarogu i aż dziewięć jaj. Całość pokrywa kruszonka z wiórkami kokosowymi. Ewa Wachowicz zdradza też, jak przygotować aromatyczną mieszankę przypraw do piernika.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 469. odcinku programu „Ewa gotuje”.

Ewa gotuje w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji POLSAT.