Oglądaj Ewa gotuje online na polsatboxgo.pl.
Trzy niezbędne produkty
Ewa Wachowicz dba, by przepisy w programie były na tyle łatwe, żeby poradzili sobie z nimi widzowie. Produkty muszą być zatem łatwo dostępne: sezonowe i regionalne. Są jednak trzy składniki, które ceni najbardziej. - Jeżeli miałabym wybrać te, bez których nie mogłabym sobie wyobrazić kuchni, na pewno byłyby to masło, jajka i ziemniaki - wymienia bez wahania.
Skąd ta zła sława?
Mistrzyni kuchni przyznaje, że wymienione przez nią ziemniaki nie cieszą się ostatnio popularnością, a niesłusznie: - To nieprawda, że są tuczące. Są lekkostrawne, mają dużo potasu. Tylko mówię o ziemniakach gotowanych, a nie w postaci frytek - zastrzega.
Poczciwiec na tysiąc sposobów
Ziemniaki to również podstawa bardziej wykwintnych dań: - Sięgnęłam kiedyś po Vichysoise, potrawę której nazwa tak wytwornie brzmi. Podawana w uzdrowisku Vichy francuska zupa, to nic innego jak nasza poczciwa kartoflanka, tyle że zmiksowana i można jeść ją na zimno lub ciepło - wyjaśnia Ewa Wachowicz. Przyznaje jednak, że im prościej, tym lepiej. - Ziemniaki w prostych potrawach, jak poleśniki, po prostu uwielbiam. Ale muszę przyznać, że nie same placki najbardziej mi smakowały, tylko ta przypieczona kapusta - śmieje się.
Oficjalny profil POLSAT na Instagramie - @polsatofficial
Oficjalny profil POLSAT na TikToku - @polsat